Handleiding: hoe vang je een vluchteling uit Oekraïne op? 

De aanval die Rusland iets meer dan een maand geleden inzette op Oekraïne, leidde ertoe dat veel mensen huis haard en familie achter moesten laten om in veiligheid te komen. 

Nederland zet de deur open, verschillende instanties werken er keihard aan plaats te maken. 

En dat geldt ook voor particulieren. Zolders worden omgebouwd en privacy wordt ingeleverd om mensen een veilig bed te bieden. Ook in de Zaanstreek. 

Bij De Orkaan kwamen vragen en vraagtekens binnen van mensen die de verantwoordelijkheid hadden genomen om iemand in huis te nemen. Er was veel onduidelijkheid. Over rechten, plichten, geld, steun, onderwijs, werkvergunning… tsja over zo’n beetje alles. 

Wij wisten het niet te vertellen, maar… gisteren ontvingen we mail van Hans van Rheenen: 

'Beste Orkaan-redactie,

Sinds dag één na de inval van de legers in Oekraïne hebben wij bij de bekende instanties aangegeven ruimte te hebben voor een vluchteling of een vluchteling met kinderen.
Inmiddels kennen we alle instanties, maar hebben voor geïnteresseerden in de Regio nu ook eindelijk "een gebruiksaanwijzing van de Overheid" in handen.

Misschien is het voor u en uw lezers óók nieuws?'

Ja! We denken dat het handig is! Volg deze link en ontdek de 1.0 versie van de Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners. 
Deel dit artikel:

8 reacties

 • Bas Sommeijer

  Gisteren hebben we een Oekraïense ingeschreven bij de gemeente. In het document staat dat de gemeente het leefgeld gaat uitkeren. Maar de mevrouw bij burgerservice wist niet hoe en wanneer het leefgeld wordt uitgekeerd.
  Verder hebben we nog een vraag over huurwoningen. Mag je als je een sociale huurwoning hebt en een uitkering Oekraïense in huis nemen van de woningbouw vereniging? En vervallen dan al je toeslagen die je zelf ontvangt?

 • hans van rheenen

  Beste Bas,

  Sinds de inval zijn er van de meeste organisatie tegenstrijdige informaties verspreid. Let bij informaties vooral op de actualiteit of nóg beter, bel even bij de huisbaas op hoe het (voorlopig) afgehandeld wordt. Van corporaties heb ik geen negatieve informatie gezien.

  De Rijksoverheid lijkt nu de touwtjes in handen te hebben genomen en daardoor komt er meer langzaam meer zekerheid … dagelijks. Ook de gemeente weet lang niet alles en stelt dan door naar andere organisaties, die op hun beurt “géén idee” hebben. De tendens is echter dat wanneer het nu (nog) niet duidelijk is, er straks ruím naar gekeken zal worden.

  Fijn dat jullie mee aanpakken om deze ellende voor de slachtoffers te verzachten. Onze eerste vluchteling met twee kinderen was meteen alweer weg toen ze een job in München kon krijgen … Niets is voorspelbaar. Sterkte!

  • hans van rheenen

   Aanvulling: Als verhuurder mag je toestemming geven aan je huurder om Oekraïense vluchtelingen in huis te nemen. Je kunt je huurder helpen om een goede inschatting te maken wat dit betekent. Denk aan:

   Hoe lang mogen de logé(e)s blijven? En hoeveel mensen mogen komen? Je kunt je huurder helpen om vanaf de start een duidelijke termijn af te spreken en een maximum aantal personen.
   Welke ruimte(s) kunnen de logé(e)s gebruiken?
   Welke afspraken maakt de huurder met de logé(e)s over het gebruik van gezamenlijke voorzieningen zoals keuken, badkamer, tuin en dergelijke.
   Hoe informeert de huurder de naaste buren?
   Kent de huurder de juiste adressen binnen de gemeente om zijn logé(e)s ook eventueel op weg te helpen naar de juiste hulp en ondersteuning?

   Tot slot: het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk Nederland en het Leger des Heils bundelen informatie op http://www.refugeehelp.com waar particuliere initiatieven kunnen worden aangeboden (goederen, diensten, vrijwilligers). Ook werft en screent dit consortium samen met TakeCareBNB gastgezinnen. Er zullen nog afspraken gemaakt om gastgezinnen ook te matchen met vluchtelingen.

 • hans van rheenen

  Praktische tips:

  Oekraïnse vluchtelingen hebben een extra bankpas nodig, want de vergoedingen die zij krijgen worden NIET aan de gastgever uitgekeerd.
  Bas Sommeijer kwam na recherche (gunstigst) uit bij de Bunqbank voor haar Oekraïse gast. Een plaatselijke bank contacteren is een andere optie.

  Er komen ook vluchtelingen met niet EURO-valuta in hun koffer en die vinden de GWK’s (Grens Wissel Kantoren) niet. Help uw gast daarin verder, of vraag ernaar, omdat ze dit niet altijd meteen willen bespreken/vertellen.

  Tot er een ervarings- of ontmoetingsplek is georganiseerd, is het m.i. handig om via de Orkaan verdere tips te blijven plaatsen door ervaringsdeskundigen.

  Tenminste twee categoriën vluchtelingen zijn nú al te benoemen:
  1 – De vluchtelingen die (zeker weten) weer terug willen
  2 – Diegenen die zo snel mogelijk in Nederland willen integreren en ook snel werk zoeken. Ga langs bij Randstad, die helpen u verder.

  • Bep Hogendorp

   Bij GWK hoef je op het moment niet aan te komen met grivna’s/hryv­nia’s of roebels, worden niet gewisseld (zowel in als uit niet).

   • hans van rheenen

    De waarde is ook niet meer te bepalen. De meeste “profeten” zullen hun valuta al (veel) eerder in Euro’s of Dollar’s omgewisseld, gespaard of toegezonden gekregen hebben.

    De GWK’s ruilen wèl goud/sierraden tegen Euro’s.

 • hans van rheenen

  Gaat de gemeente Zaanstad de Oekraïense vluchtelingen nu verder verdelen bij eerder aangemelde en gelegaliseerde particulieren?

  Nee, daarvoor heeft de gemeente geen capaciteit. Lees verder op de speciale website:

  https://oekraine.zaanstad.nl/vragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *