Hanendumpers gezocht!

‘Kukeleku!’ Dat is hoe de vrijwilligers van de Fronik Buurtboerderij donderdag en vrijdagmiddag werden onthaald door de onwelkome gasten op hun erf.

In 2017 schreven we al een berichtje over gedumpte hanen. Helaas bleef het niet bij die twee. In de tussentijd zijn meerdere heren achtergelaten: deze week werden er tijdens de voerronde liefst drie(!) exemplaren ontdekt.

Door: Junita den Enting

Op donderdagmiddag 30 juli liep plots een zwart jong haantje tussen de kakelende bewoners van de boerderij. Het dier werd gevonden op de Mandelastraat in Zaandam waarna een buurtbewoner het uit de klauwen van katten redde. Hij werd bij de Fronik over het hek gezet in de veronderstelling dat hij thuishoort op de boerderij. Maar daar hoort het tamme dier niet. Een dag later werden er nog eens twee hanen op klaarlichte dag over het hek gezet door nog onbekend persoon. Naar het lijkt een hanenpapa met jonge zoon.

Dat hanen niet zo populair zijn is inmiddels wel bekend. Superleuk die kuikentjes, tot mensen erachter komen dat een haan meer geluid produceert dan een kip of dat er strijd ontstaat om de kippendames te veroveren. Daarbij – niet iedereen weet dat misschien – leggen hanen geen eieren. Typ het woord “haan” en je vindt er honderden op Marktplaats en Facebook. Soms voor een paar euro, vaak gratis in de hoop een goed huis voor ze te vinden.

Van je haan afkomen is blijkbaar niet zo eenvoudig, maar met dumpen wordt het ineens een ander zijn probleem. In dit geval dat van de vrijwilligers van de Fronik Buurtboerderij.

De hoeveelheid werk is enorm. Alleen al het doen van aangifte en getuigenoproepen plaatsen neemt uren in beslag. Maar daarmee is het nog niet opgelost.  De hanen lopen na een melding bij de politie nog altijd ongewild tussen de vaste dieren van de boerderij omdat het ophalen/herplaatsen niet tot hun takenpakket hoort. Dan volgt het melden bij de Zaanse Stichting Dierenzorg, die er absoluut niet happig op zijn om ze op te halen en her te plaatsen. Dat is doorgaans een bijna onmogelijke opgave, en als ze de hanen dan komen ophalen kost het de Dierenzorg €40 per dier vanwege de kosten aan vervoer en verzorging.

Ook de boerderij maakt kosten aan voer en water. Om dan nog te zwijgen over de kosten wanneer de dieren ziek zijn. Door het zomaar ‘plaatsen’ van nieuwe dieren in de groep, ontstaat er stres en een hele andere rangorde. Soms met het gevolg dat de eigen haan wordt weggepest door de nieuwelingen. Best sneu als je dames worden afgepakt, en je niets meer te zeggen hebt als man des huizes van de boerderij.

Maar los van bovenstaande, het dumpen van dieren is (terecht) strafbaar. Er staat niet voor niets een maximale gevangenisstraf van drie jaar en een geldboete van €19.500 op.

Helaas is het traceren van de daders lastig omdat het vaak ’s nachts gebeurt. Toch blijven wij, net als de boerderij hopen dat de verantwoordelijke gevonden wordt.

En daar kun jij misschien wel bij helpen. Ken jij de dieren op de foto’s of heb je gezien wie de dieren over het hek zette? Een voertuig of naam? Tips en/of getuigen zijn zeer welkom. In de eerste plaats omdat geen één dier het verdient om zomaar gedumpt te worden. Maar ook omdat De Dumper, vrijwilligers die zich met veel passie inzetten voor hun eigen dieren, opzadelt met een probleem waar zij geen onderdeel van horen te zijn.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Peter Blokker

  Zo zie je maar, de “natuur” komt naar je toe

 • Jaap Meeuwsen

  Netjes is het zeker niet natuurlijk maar een maximale gevangenisstraf van drie jaar en een geldboete van €19.500 ?
  Dan kun je hem beter opeten en in drugs gaan dealen, weinig risico en veel lagere straffen 🙂

 • E. Renkema

  Misschien gedumpt door KFC?🐔

 • Alexander Verkooijen

  Mijn opa verleende na zijn pensionering nog hand en span diensten aan een eierboer aan de Heiligeweg in het centrum van Krommenie. Hij kreeg daar wel eens een zieke kip mee voor naar huis. Die liet hij dan achter in de schuur van mijn vader. Als die na een lange dag op de bouw op zijn brommer thuiskwam trof hij dan zo’n fladerend beest in zijn schuur dat alles ondergescheten had. Een klap met de moker en een beitel in de nek deden de rest waarna er ook nog geplukt moest worden. Dit alles moet in de jaren zestig hebben plaatsgevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *