Vanmorgen, zondag 8 maart – Internationale Vrouwendag – werd verzetsheldin Hannie Schaft bij het Jan Bonekamp / Hannie Schaft monument aan de Westzijde herdacht.

Tientallen belangstellenden bezochten de bijeenkomst waarbij door veel groepen en individuelen bloemen bij het monument werden gelegd.

Burgemeester Geke Faber en Els Veenis-Kaak, voorzitter van het Stedelijk 4 en 5 mei Comité Zaanstad, hielden een toespraak.

Hieronder is te zien hoe de leerlingen van de Zaandamse Hannie Schaftschool bloemen bij het monument leggen,

kinderen hannie schaft

Hieronder de tweets van enkele aanwezigen: GroenLinks fractievoorzitter Paul Laport, oud-wethouder Robert Linnekamp (GL), wethouder Rita Visscher (CU), PvdA-raadslid Eylem Koseoglu en oud-VVD-raadslid J. ter Wischa.

In juni 1944 pleegden Hannie Schaft en Jan Bonekamp in de Westzijde een aanslag op de ‘foute’ politiecommissaris Ragut. Bonekamp stierf aan verwondingen omdat Ragut nog net kon terugschieten. Hannie Schaft viel op 21 maart 1945 in handen van de Duitsers. Op 17 april – drie weken voor de bevrijding – werd ze in de duinen bij Bloemendaal doogeschoten.

In de minidocumentaire die Monumenten Spreken over Hannie Schaft maakte, kwamen twee van haar medestrijders die de oorlog overleefden, aan het woord: de zussen Truus Menger en Freddie Oversteegen. Hieronder een kort fragment uit de film waar beide zussen aan het woord komen. Truus Menger is ook de maker van het Staakt! monument op de Wilhelminabrug bij het Zaantheater dat de februaristaking herdenkt.

Eerder schreef De Orkaan over een foto van Hannie – genomen in de Boschjesstraat in Koog a/d Zaandam.