Hans Valk: “mooi hebbeding… maar we hebben het geld er niet voor”

Op woensdag 20 juni mogen wij* onze stem laten horen over de komst van een Cultuurcluster naast station Zaandam.

Wordt het een ‘Ja! Graag!’ of een ‘Nee! Doe maar niet!’?

Om jou te helpen een goede afweging te maken, is De Orkaan deze week een vrijplaats voor de meningen van voorstanders en tegenstanders.

Dit is de opinie van architect Hans Valk (onder meer van Hart voor Stad)

Mocht ik vorig jaar in uw kolommen, dat ik de cluster een schitterend ontwerp vond met veel Zaanse spitsvondigheden. Gewoon een schitterend ontwerp. Je zou bijna zeggen een mooi hebbeding voor Zaanstad.

Ik heb toen geschreven; we hebben het geld er niet voor. Het is niet sociaal en niet christelijk van het CDA en CU (zij moeten beter weten), tegenover die mensen die in de schuldsanering zitten en eten van de voedselbank. Er zijn veel dringender zaken. Wordt het niet tijd voor een zakenkabinet?

Soms denk je: wat heb je nou aan zo een Gemeenteraad die voor de echte belangen moeten opkomen voor hun kiezers?

En dan op die plek, waar die cluster gedacht is. Welke ouder stuurt daar zijn of haar kind naar die plek. Dan is de Burcht een betere plek.

Dat is de plek voor het volk waarvoor het was bedoeld.

Zou bidden om wijsheid hier nog een kans maken?

Hans Valk (architekt BNA)


Reageren? Graag! (en volgens de regels) maar als je een uitgebreide reactie hebt kan je die ook mailen dan plaatsen wij hem in deze opinie-rubriek.

Lees hier alle bijdragen op de Vrijplaats Referendum.

* Stemgerechtigde inwoners van Zaanstad

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Ton van Harlingen

  Er zijn in Zaanstad niet veel mensen die bidden om wijsheid. Maar architecten natuurlijk wel, want die weten dat het eerste zelfstandige naamwoord van het evangelie naar Johannes het Griekse woord Arche is. Een geweldig belangrijk woord, dat in een adem genoemd wordt met Logos en Theos. Werd dat nou maar begrepen door de bestuurders van deze arme stad met torenhoge schuld, dan zouden ze zeker beginnen met bidden om wijsheid in deze netelige kwestie.

  • Leentje

   Ook voor iemand die niet gelooft in een god is het vrij zimpel: We hebben geen geld, maar willen wel bouwen. Wie leent is Slaaf van een ander.

   En daarom: Wijsheid is spaarzaam zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *