Harpiste Eva Tebbe houdt open huis in Krommenie

Ze raakten al aardig ingeburgerd in Krommenie. Ze zaten vol plannen om van hun nieuwe Zaanse huis – de voormalige winkel van Duyvendak – een verrassende en bruisende plek te maken. Waar van alles te beleven zou zijn op muzikaal gebied Huiskamerconcerten, openbare repetities, improvisaties.

Corona maakte in één klap een einde aan die droom van Eva Tebbe en Eef van Breen.

Door: Jaap de Jong

Eva Tebbe is een professionele harpiste die op een veelzijdige manier met muziek bezig is. Zij speelt op internationale kamermuziekpodia, speelt solo en in het Duo Bilitis en maakt deel uit van de Eef van Breen Group, een collectief van jazzmusici en musici met een klassieke achtergrond. Ze geeft les op de Hart muziekschool in Haarlem, privélessen in Krommenie en coacht kamermuziekensembles.

‘Eef had het geluk dat hij al aan de slag was met een aantal compositieopdrachten. Daar had hij nu alle tijd voor dankzij corona,’ zegt Eva Tebbe over de gevolgen van het coronavirus. Er werden alternatieven gevonden om toch livemuziek te kunnen maken. Zo repeteerden Eef en Eva met hun groep in de muziekkoepel in het Agathepark.

‘Ik heb mijn lespraktijk digitaal kunnen voortzetten. Je mist natuurlijk het persoonlijke contact, maar ik heb ontdekt dat de harp zich goed leent voor les geven op afstand.’

Inmiddels kunnen Eef en Eva weer optredens in de agenda noteren. Met alle beperkingen die het coronavirus oplegt, maar desondanks een begin van een opleving in de muziekwereld.

Lespraktijk

Eva is nu ook begonnen met het opbouwen van een lespraktijk in Krommenie. De eerste leerlingen, een vader en dochter, hebben de weg al gevonden naar Noorderhoofdstraat 13. Eva maakt het makkelijk om kennis te maken met de harp als muziekinstrument: zij houdt open huis op zondag 13 september van 11.00 tot 14.00 uur en op zaterdag 19 september van 13.00 tot 16.00 uur. Zij biedt bij deze gelegenheid een proefles aan om te ervaren hoe het is om harp te spelen. Het is ook mogelijk om buiten deze dagen een afspraak te maken.

Eva, met twintig jaar ervaring als muziekdocent, zegt dat de harp een ideaal instrument is voor beginners. ‘Leren spelen is geen makkie, maar het is makkelijker dan je denkt’ Zij geeft al les aan kinderen van vijf jaar.

‘Voor de kleintjes maak ik gebruik van het gevoel voor ritme en klank dat kinderen hebben. Zo leren ze al vroeg hoe leuk muziek maken is.’

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *