Haven, Hogendijk en Dam in 1976 (filmpje)

Terug in de tijd: een wandeling door Zaandam in 1976. Beginnend aan de kop van de Haven, via Houthavenkade, Hogendijk, Czarinastraat, Czaar Peterstraat naar de Dam.

Het pontje van de Haven naar het Vissershop*, slager Vet, Dierenzaak Dibevo van Henk Kat, sigarenzaak Baar, Scheepswerf Wed. K. Brouwer, café Czaar Peter, Chow Chow Bar, juwelier Grabijn, tankstation Kok, Luto, restaurant Bali, banketbakker Clasquin, Gall & Gall, ijzerhandel Perk, café Cenraal, slager Dielen en de Apollo-bioscoop.

De Dam wordt nog volop gebruikt voor auto’s, op het Czaar Peterbeeld schreef iemand ‘lul’, de foeilelijke geveltjes aan de Damstraat waren er al, het postkantoor was nog een postkantoor.

Egon Blaes legde het vast op 8mm, De Orkaan put uit zijn gedigitaliseerde archief in de serie ‘Zaandam in 8mm’.

Niet alles verdween: het huis der Cardinalen staat er nog, het Wapen van Friesland heeft een andere naam, net als het Zaandams Boekhuis (nu Bruna).

Egon Blaes (1918-2007) was de schoonvader van Orkaan-redacteur Piet Bakker. Hij woonde in de Stationsstraat, en filmde behalve zijn familie ook zijn omgeving. We proberen elke week een stukje film uit zijn archief te publiceren.

Eerder in deze serie: de Westzijde, de Gedempte Gracht, de markt in Zaandam en het station Zaandam in 1971.

* Op basis van enkele details in de hele film (bijna 30 minuten) denken we dat het in 1976 is gemaakt. Volgens andere bronnen zou het pontje naar de Vissershop in 1970 zijn gestaakt. Het zou kunnen zijn dat er in het origineel delen uit verschillende jaren zijn samengevoegd. 1970 is voor delen van deze film te vroeg, dat weten we ook aan de hand van de auto’s die er rondrijden (de Manta werd pas in september 1970 geïntroduceerd en kan dus niet in het voorjaar/zomer van dat jaar hebben rondgereden).

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Joost weemhoff

  The man from Hongkong (1975) draaide in Apollo.

 • Petra Lodewijk

  Superleuk filmpje, als verdwaalde Amsterdammer vind ik het geweldig te zien hoe Zaandam er vroeger uitzag.

 • Rene Minnebo

  Als Zaankanter, ben van 1972 zijn dit hele herkenbare beelden. Wij gingen vaak op donderdag avond en de zaterdag met de auto vanuit Wormerveer naar Zaandam en parkeerde de auto altijd op in de russische buurt op een parkeerplaats. Ik kan me nog herinneren dat er op die bewuste parkeerplaats een grote zendmast o.i.d. stond die rood wit was geschilderd. Vierkant van model welk conisch naar boven liep en boven de gebouwen uit kwam. Hij was van staal volgens mij maar corrigeer me maar als ik het mis heb.

  Wat ik vooral leuk vind aan dit soort filmpjes is dat je veel oude panden ziet die gesloopt zijn en weer terug komen in je herinneringen maar de bebouwing die de slopershamer hebben kunnen ontwijken, ik hou van oude gebouwen, oude klassieke auto’s is ook een hobby van mij en ik ben in het gelukkige bezit van diverse auto’s uit de jaren 60, 70 en 80. Maar deze filmpjes zijn vooral van belang dat alles in je brein weer geactiveerd word hoe het er vroeger uit zag en aan toe ging en dan voor mij met name als kleine jongen destijds is dit een boost voor je herinneringen. je lijkt alles weer te beleven. Heerlijk.

  Kijk weer uit naar het volgende filmpje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *