Heftige harddraverij in de Stationstraat in Zaandam (Plagieer-Productie)

“Begunstigd door schoon weder begon de dag van de harddraverij heden (Donderdag) 8 Juli. Reeds vroeg genoot men van de gezelligheid op dien dag.”

Vorige week plagieerden wij een verhaal uit Het Weekblad, anti-Rev. Orgaan voor de Zaanstreek van 1936 en dat beviel ons best. ‘Beter goed gejat dan hard moeten tikken om zelf iets te creëren’, zeggen wij altijd maar.

Daarom gaan we weer in de fout en plaatsen we een stuk 1:1 uit de Zaanlander van 10 juli 1920. De foto’s komen ook uit het gemeentearchief. De harddraverij op de Stationstraat in Zaandam, vandaag 97 jaar geleden, was een spektakel. Alleen wist het publiek zich niet goed te gedragen lezen wij in de staart:

Harddraverij Vereeniging 

Als alle jaren ging aan de eigenlijke draverij een ring- stekerij vooraf. De fraaie rijtuigjes, de beste spullen, trokken al vroeg naar „het Wapen van Amsterdam”, waar de opkomst plaats had.

Vandaar ging het naar de baan op de Stationsstraat, waar het publiek zich in grooten getale had verzameld.


25 paren namen deel aan den vreedzamen kamp. De behendigste haalt er den prijs. Ook het fraaiste geheel verwierf dien gunst.
De uitslag van de ringrijderij was als volgt:

Schoonste geheel: 1e pr. H. Burgers en A. Brantjes, N.-Ypolder, 2e pr. J. F. Hannema en C. Voogd, Zaandam, 3e pr. Jb.Out en Guurtje Noome, idem.

Ringsteken (grootste aantal ringen): 1e K. Keijzer en A. v. Noord, Landsmeer (12 ringen), 2e. W. de Graaf en A. de Graaf, Oostzaan (11 ringen), 3e. J. Dijk en Echtgen., Gr. IJpolder, 4e. J. Dijkman en C de Ruiter, zaan-Nieuwendam, Oostzaan-Nieuwendam, 5e F. Hannema en C. Voogd, Zaandam, 6e. W. Dorrestei en M. Keijzer, Landsmeer, 7e. W. Onrust en E. de Boer, Zaandam-N.-Ypolder VII.

De harddraverij op den middag had een te voren hier niet gezien verloop. Het aantal deelnemers was groot. 17 paarden liepen in de baan. En daaronder waren namen als Vitesse, (vorige jaar 1e prijswinnaar), Auto, Gekko, Bretteur, Fini, Carla, Floris V, Insolent, Clemence, enz. Ook een zw.-bruine merrie.

Rechts: Senator Aabond P. Davidson en Lady Christmas, rijder G. Ensing

Favoritien was er, die spoedig de aandacht trok. Zij werd 1e prijs winster, f 400 had het paard voor zijn meester J. v. d. Zel te Boven- karspel verdiend. Vitesse kon slechts een derde halen f 100. 2e was Auto van J. G. Geerlings te Purmerend (f 200). De 4e prijswinner Nekko van W. Evers te Amsterdam, 5e was Bretteur van D. Bos te Haarlem.

Zeer spannende ritten werden gereden, zoodat de draverij pas over zevenen was afgeloopen. Alleen het publiek was in het eind, toen de strijd om de course op het felst gestreden werd, zeer hinderlijk op de baan. De uitreiking der prijs had plaats in „Het Wapen van Amsterdam”.

Hieronder het bericht zoals het toen geplaatst werd:

 

Geinig detail in de krant 

Rechts in de krant uit 1920, naast het stuk over de harddraverij, staat een piepklein stukje over Esperanto. In januari van dit jaar schreef onze onvolprezen Sander Wegereef daar een mooi stuk over. 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *