Help! Onze vluchtelingen vertrekken. Tassen & treinkaartjes gevraagd

De voetballers die net zo goed en slecht zijn als wij, de twee zussen die graag Nederlands willen leren maar ook les willen geven, de theatermaker die kinderen aan het lachen maakt, de metaalwerker die binnenkort vader wordt… ze gaan verder in de procedure. Dat betekent afscheid van Zaandam.

Vrijdag 2 oktober arriveerden de eerste mensen, die vaak verschrikkelijke risico’s namen om hun land te ontvluchten. Vijf maanden later lijkt de angst voor ‘hun’ komst omgetoverd tot angst voor ‘hun’ vertrek.

Vreemd accent
Veel Zaankanters hebben een band gekregen met vluchtelingen die nu door moeten op hun rondreis langs de procedures. Ze komen in plaatsen als Ter Apel, Doetinchem, Rotterdam, Lelystad of Budel terecht. Hoewel de mensen verlangen naar duidelijkheid en naar de volgende stap naar een status, valt het vertrek uit Zaandam soms zwaar.

Nu al komen leerlingen uit de Noorderkerk twee keer per week terug vanuit Budel voor hun taalles omdat de leerkrachten ‘daar met zo’n vreemd accent spreken.’

Wat is er nodig?
Om dit soort bezoeken mogelijk te maken, zijn treinkaartjes (dagkaarten) zeer welkom. Mocht je nog kaarten over hebben, of een kaart willen sponsoren, meld het dan in de Facebookgroep ‘Vluchtelingen Zaandam div locaties- Wat Is Er Nodig ?

In de vijf maanden in Zaandam hebben mensen kleren en spullen verzameld. Alleen al voor het lesmateriaal is soms een extra (rug)tas nodig. Tassen, koffers en shoppers (liefst met rits) zijn nu heel hard nodig. Je kunt tassen afleveren bij TAETS (De Poort) en bij de Noorderkerk. Vlak voor 14:00 uur of net na 16:00 uur.

Beeld
De foto linksboven is gemaakt door Herman Paardekoper. Het beeld is door Fayez Al-Adeeb gemaakt voor De Noorderkerk als dank voor de gastvrijheid van alle vrijwilligers. Fayez zit nog in ’t Veldpark -‘Het is nat daar’ meldt hij in prima Nederlands- en hij heeft nog niks gehoord over een transfer. In oktober schreven wij dit over hem.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Fred van Gelderen

    Ja potverjuu, wat een gedoe allemaal, wanneer kan het een keer normaal? Zou wel ’s ’n keer taid worre!

  • Rob

    “Nu al komen leerlingen uit de Noorderkerk twee keer per week terug vanuit Budel voor hun taalles omdat de leerkrachten ‘daar met zo’n vreemd accent spreken.’”

    Wat is dat nu voor rare stelling. Zouden ze in Budel niet net zo denken over het Zaanse accent? Ze spreken daar net zo Nederlands als hier, wellicht met een dialect, maar net als hier. De leerkrachten daar zijn net zo goed bevoegd. Ik vind dat geen reden om treinkaartjes voor te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *