St.-Annaparochie ligt in Friesland. Dat is niet om de hoek en het dorp valt buiten onze Zaanse grenzen. Er wonen bijna 5.000 mensen waarvan er minimaal één De Orkaan leest: Esther Timmerman. 

Esther mailde ons met een vraag, en hoewel zij dus buiten ons servicegebied leeft, zijn wij de beroerdste niet. We leggen hem aan onze slimme lezers -ja, aan jou- voor. 

Eerst even over Esther. Zij vertelt dat ze van 1971 tot 1974 in Zaandam heeft gewoond aan de Hogendijk, naast Slagerij Husslage (hoek Houthavenkade), schuin tegenover sigarenwinkel Van Baar (hoek Hogendijk/Czarinastraat) en tegenover dierenzaak Kat (zie foto boven). Zij is dus in Friesland terechtgekomen en is net met pensioen gegaan. Zelf denkt ze dat de herinneringen aan de Zaan in haar brein opspringen doordat ze ouder wordt. Wij denken eigenlijk dat de Zaan er gewoon altijd zat en ook blijft zitten. 

De vraag van Esther

“Kunt u misschien bevestigen dat er begin jaren ‘70 een (reform)winkeltje zat op de hoek van de Botenmakersstraat/Westzijde (in mijn herinnering)? Het zou ook een andere kleine dwarsstraat van de Westzijde kunnen zijn …

Het was een klein winkeltje, ook voor die tijd, met heel veel soorten honing, en ik heb het als iets bijzonders onthouden.

Ik zou het mooi vinden als u het bestaan en de plek van dit winkeltje kunt bevestigen, en wellicht weet u hoe het heette en of het ooit vastgelegd is op foto of in tekst (artikel, advertentie, boek of iets dergelijks).”

Esther eindigt haar mail met de hoop op een reactie en een hartelijke groet. 

Weet iets van dat winkeltje? Kloppen de herinneringen van Esther? Mail naar: info@deorkaan.nl of reageer onder dit artikel. 

Door: Merel Kan, mail Esther Timmerman, de foto boven komt uit het gemeentearchief. Het gaat om de Hogendijk/Czarinastraat in 1981 (toen was Esther er dus al weg).