Hemkade: Hekdrama zonder afsluiting

‘Drama’… een groot woord. Maar voor een slepend conflict waarvan de oplossing niet in zicht is, misschien toch wel het juiste woord.

Er lopen tientallen procedures, rechtszaken en handhavingsverzoeken over de Hemkade. Een legertje ambtenaren en advocaten heeft zich met de zaak beziggehouden. Betrokkenen gingen met elkaar op de vuist. BNNVARA gaat een documentaire over de zaak uitzenden.

En gisteravond de zoveelste behandelingen in de raad, opnieuw met inspraak van betrokkenen. In 2020 wil Zaanstad de zaak tot een einde brengen. Een lijvig dossier met diverse scenario’s ligt op het bordje van de raad. Maar gezien de volledig verstoorde verhoudingen, de verbetenheid van betrokkenen, de juridische complexiteit en de politieke gevoeligheid, ligt een snelle oplossing niet voor de hand.

Strijdlustig

Inspreker mevrouw Guiliazova, bewoonster van Hemkade 51 (foto boven), toonde zich meer dan strijdlustig. De bewoonster stelt dat de North Sea Venue de toegang tot haar woning illegaal afsluit met een hek en dat de gemeente Zaanstad dat faciliteert en weigert te handhaven. Bovendien vindt ze dat NSV-exploitant Moens een loopje neemt met de vergunningen voor evenementen en dat Zaanstad hier ook steken laat vallen.

Wie gisteravond meekeek – dat kan hier alsnog – kan zich niet aan de indruk onttrekken dat het niet moeilijk is ruzie met mevrouw Guiliazova te krijgen. ‘Wie niet voor ons is, is tegen ons’ lijkt het uitgangspunt. Raadslid Rina Schenk (VVD) die poolshoogte was komen nemen en zich niet onmiddellijk achter de klaagster had opgesteld, werd snel afgeserveerd: “Als u dat werk noemt, dan heb ik daar een andere definitie voor, maar dat hou ik even voor me.”

Vragen van Jan de Vries (D66) en Marc Wit (CDA) wist ze lenig te ontwijken door wedervragen te stellen en haar mantra te herhalen: de gemeente moet handhaven. Aan mediation (suggestie Peter van Haasen, PVV) leek ze vooralsnog geen behoefte te hebben (“dat moet eerst met de familie overlegd worden”). Steunraadslid Schipper (CU) vroeg of de zaak geregeld zou zijn als Moens de hekken weghaalde, ondanks aandringen wilde ze daar geen antwoord op geven: “Ik wil eerst die plannen van Moens zien.”

Constrcutief

Burgemeester Hamming heeft op 27 februari met de familie Groen overlegd, Harrie van der Laan (POV) citeerde uit een mail waarin dat ‘vriendelijk en constructief’ werd genoemd. Guiliazova:

“plezierig, dat zou ik niet zeggen, en alles behalve constructief. Een constructief gesprek is iets dat tot een oplossing leidt. De burgemeester heeft in oktober 2019 al een definitieve oplossing toegezegd, maar wij zitten nog steeds met hetzelfde probleem. De vergunning voor het hek is aangevraagd door een niet bestaand bedrijf, de zaak ligt nu bij de Raad van State. Hoe moeilijk kan het zijn bij het kadaster te checken of het een openbare weg is?”

Van der Laan heeft inmiddels gevraagd naar de kosten die Zaanstad sinds 2013 (vaststelling bestemmingsplan) heeft gemaakt en naar de financiële onderbouwing van de verschillende scenario’s.

Ook DZ heeft al eerder een voorstel gedaan om verdere escalatie te voorkomen. Fractievoorzitter Juliëtte Rot wil o.a. de familie Groen permanent woonrecht geven, het hekwerk laten verwijderen als het er illegaal staat en echt handhaven bij evenementen van NSV.

Afgezien van het grimmige toontje en de vijandige sfeer, moet Zaanstad wel met duidelijke antwoorden op de hekvragen komen: heeft NSV (Moens) een stuk openbare weg afgesloten, mag hij dat doen, en als hij dat niet mag, waarom wordt er niet gehandhaafd? Mevrouw Guiliazova:

“De gemeente heeft besluiten genomen ten gunste van de ene burger en ten koste van de ander burger.”

Hekwerk

Dat de zaak daarmee is afgedaan, lijkt uitgesloten. Mevrouw Guiliazova had het over maar liefst 18 illegale hekwerken, meerdere illegaal afgesloten wegen, aanvragen die niet in orde zijn en vergunningen die worden overtreden. Kortom: werk voor juristen, handhavers, ambtenaren, bestuurders en gemeenteraadsleden.

Hieronder de poort, die is overdag meestal open maar ’s avonds veelal afgesloten, Guiliazova:

“Als ik voor een dichte poort sta, dan moet ik mijn moeder bellen, en als zij opneemt, belt zij een nummer in Frankrijk, en als dat allemaal goed gaat, dan gaat de poort langzaam open.”

 poort hek hemkade mei 2020 orkaan

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Vind de teneur van dit artikel wel een beetje alsof mevrouw Guiliazova maar een lastpost is maar voor mij heeft ze gelijk hoor. Doorgaan hiermee, helemaal wanhopig wordt je toch van al die rare instanties ?
  Kom nu eens gewoon met een oplossing !

  • De Orkaan

   Beste Jaap, als je na 10 minuten al reageert heb je de anderhalf uur durende uitzending van het Beraad waarop het gebaseerd is dus niet bekeken. Voortaan eerst even je huiswerk doen voordat je met je oordeel klaar staat.

   • kitty awondatu

    oei, wat een nare reactie. Zij we verplicht om de uitzending te bekijken voordat we een oordeel mogen geven? Ik geef meteen door dat ik al nooit mijn huiswerk maakte en dat ik mij kan vinden in het schrijven van Jan als hij zegt over de teneur van het artikel. Eerlijk gezegd vind ik het ook apart als er zomaar hekken worden gezet, wij in de Russische buurt hebben volgens mij ook een illegaal hek bij het schoolplein zodat kinderen daar na schooltijd niet kunnen spelen. Ik vind het een herkenbaar probleem.

   • Jaap Meeuwsen

    Nou, heb de uitzending ( met enigszins krommige tenen ) bekeken en ben niet van mening veranderd.

    • Ctm Geer

     u weet ook wat deze vrouw de gemeenschap kost? dat heeft niets meer te maken met het komen tot een oplossing. dan zou je het gesprek op een normale manier met elkaar aan gaan

     • Jaap Meeuwsen

      Weet u wat deze mevrouw de gemeenschap kost dan ?

     • Ctm Geer

      ,, Er lopen tientallen procedures, rechtszaken en handhavingsverzoeken over de Hemkade. Een legertje ambtenaren en advocaten heeft zich met de zaak beziggehouden. ,,

      ik denk dat u en ik er vanuit kunnen gaan dat een batterij advocaten niet kosteloos werkzaamheden verricht

   • FB de Wit

    Waar is de uitzending van dat Beraad te vinden? Heeft u de Link voor me?

 • Jaap Meeuwsen

  En mevrouw Guiliazova is daar de oorzaak van ?
  Of komt dit misschien door de drammerige gemeente en sommige particulieren ?

 • Rob Smits

  Is er ook wederhoor gevraagd bij NSV (Moens)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *