Hemkade: Zaanstad bedolven onder handhavingsverzoeken en procedures

In 2020 alleen al ontving Zaanstad 34 handhavingsverzoeken over de Hemkade in Zaandam (foto). Daarnaast behandelt de stadsadvocaat op dit moment 32 zaken over de Hemkade: vergunningen, bezwaren, beroep en WOB-procedures.

Strijdende partijen zijn de familie Groen die op Hemkade 51 woont en Ivar Moens van de North Sea Venue (Hemkade 48). De strijd duurt al jaren en het einde is niet in zicht.

De familie Groen wil dat Moens het hek (foto onder) weghaalt dat de toegang tot hun terrein afsluit en strijdt bovendien tegen geluidsoverlast en de vergunningen die Moens volgens hen ten onrechte krijgt voor evenementen.

Zaanstad wil de situatie de-escaleren en heeft een plan gemaakt met verschillende scenario’s, de meest verstrekkende daarvan betreffen het onteigenen en uitkopen van één van de partijen. Vandaag (17:00) wordt er in het Zaanstad Beraad over de affaire gepraat.

Handgemeen

Gezien het aantal lopende procedures en recent ingediende handhavingsverzoeken lijkt van de-escalatie voorlopig geen sprake. De zaak krijgt extra aandacht in het BNNVARA-programma ‘Dwarsliggers’ van 9 juli. Eerder deze maand zijn opnames gemaakt van burgemeester Hamming die namens het college het woord voert. Ook komt er waarschijnlijk een strafzaak over het conflict omdat het tussen de strijdende partijen tot een handgemeen is gekomen op het terrein.

Wie 4 uur over heeft, kan hier proberen de zaak van A tot Z te volgen: 3 uur en 41 minuten insprekers, presentaties en vragen van raadsleden (video) waarbij alle betrokkenen (plus buurtbewoners en volkstuinders) optreden voor de camera. Onder een 19 minuten durende presentatie van Annius Hoornstra, concerndirecteur Stedelijke Ontwikkeling Gemeente Zaanstad over de laatste stand van zaken.

Wie er dan nog geen genoeg van heeft kan morgen om 18.00 uur afstemmen op het Zaanstad Beraad (en op 9 juli op NPO2).

 

poort hek hemkade mei 2020 orkaan

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *