Herberg en woningen op Jacob Visterrein

Op het Jacob Visterrein aan het eind van de Zaanse Schans zou naast woningbouw een ‘herberg’ moeten komen.

De passagiers van het voetgangersveer zouden daar een ‘verfrissching’ kunnen gebruiken en wellicht zelfs de nacht kunnen doorbrengen.

In april 2015 strandde een plan voor woningbouw op het terrein. Het college werd alleen gesteund door D66, CDA en ZOG.

Het plan van eigenaar Rito Holding was om tien woningen te bouwen op het laatste stukje van de Zaanse Schans. Een toeristische bestemming gecombineerd met woningbouw is nu de optie van het college:

“Het is de bedoeling dat er op het Jacob Visterrein, naast een beperkt aantal woningen, een ‘herberg’ komt bij de aanlegplaats voor het voetgangersveer over de Zaan. Dit kan de aantrekkingskracht van ‘het rondje Zaandijk’ voor bezoekers van de Schans nog verder vergroten.”

Hoe gaat dat eruit zien? In de plannen van Leeuwenkamp Architecten zijn de woningen en de herberg al ingetekend. De Orkaan plakte de oude en de nieuwe situatie over elkaar, klik op de pijl naar rechts om in de toekomst te kijken.

[slideshow_deploy id=’30086′]

 

Dit is het terrein, tussen de Zaanse Schans (Zaandam, gemeente Zaanstad) en Wormer in. Molen De Bonte Hen ligt ten zuiden van het terrein, de scouting er tegenover.

locatie-jacob-vis

En dit wordt de indeling van het herbergplan. Er komen in totaal 15 woningen, vrijstaande huizen, twee-onder-een-kap en appartementen (klik op afbeelding voor grotere versie).

tekening-jacob-vis-1000

De bewoners krijgen hun eigen aanlegsteiger terwijl de aanlegplek van de pont (“pond” volgens de tekening) verplaatst wordt van De Bonte Hen naar het Jacob Visterrein, vlak voor het terras van de herberg (klik op afbeelding voor grotere versie).

bovenaanzicht-jacob-vis-herberg

 

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Winnie de Wit

  Wat mooi, die overvloeier van hoe het er nu uitziet, en hoe het mogelijk zou gaan worden: erg informatief!!!

 • Ed Romeijn

  Dit is al een stuk beter plan. Vraag me nog steeds af of woningen werkelijk wel de meest economische meerwaarde bieden.
  Wat zijn de gedachten over de verkeeraantrekkende werking via de Bartelsluis en ophaalbrug over de ringvaart? Of gaan toekomstige bewoners gaan langs de Kalverringdijk en over de Schans rijden?

 • Ed Romeijn

  Dit is al een stuk beter plan. Vraag me nog steeds af of woningen werkelijk wel de meest economische meerwaarde bieden.
  Wat zijn de gedachten over de verkeeraantrekkende werking via de Bartelsluis en ophaalbrug over de ringvaart? Of gaan toekomstige bewoners langs de Kalverringdijk en over de Schans rijden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *