Herdenking Februaristaking Zaandam

Op 26 februari vindt de jaarlijkse herdenking van de Zaanse Februaristaking plaats. De laatste jaren kent deze herdenking elke keer een grotere opkomst.

Vanaf 9:30 kunnen belangstellenden zich verzamelen in de foyer van het Zaantheater. Om 9:50 wandelen de aanwezigen naar het beeldje Staakt!!! Staakt!!! Staakt!!! op de Wilhelminabrug. Het beeld is gemaakt door kunstenaar en verzetsstrijder Truus Menger en werd in 2001 onthuld.

Om 10:00 is er minuut stilte waarna er bloemen bij het monument gelegd kunnen worden. Burgemeester Geke Faber zal daarna in de foyer van het Zaantheater een korte toespraak houden. Maarten Peters zorgt voor de muzikale omlijsting.

Staakt!!! Staakt!!! Staakt!!! was de oproep die verzetsmensen op 25 februari 1941 in Amsterdam verspreidden nadat bekend werd dat de Duitse bezetter honderden joodse mannen uit de Amsterdamse binnenstad had samengedreven. Zij zouden op transport worden geplaatst voor deportatie naar Duitse vernietigingskampen. Ook in de Zaanstreek gingen diezelfde dag al enkele bedrijven plat. Een dag later, op 26 februari 1941, was de staking langs de Zaan compleet. (4 en 5 mei comité Zaanstad)

Een dag eerder – op 25 februari – houdt burgemeester Faber ook de toespraak bij de Amsterdamse herdenking.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *