Herfst! Toch?

Gisteren werd het herfst. Tenminste als je weerkundigen moet geloven.

Op school leerden we altijd dat de herfst op 21 september inviel, en dan zijn er ook nog astronomen die beweren de zomer pas de 23e een stap opzij zet.

Het zal de natuur aan haar bevallige reet roesten: de paddo’s komen wanneer ze er klaar voor zijn. En dat is om en nabij precies nu: 

Bas Sommeijer
Deel dit artikel:

3 reacties

 • Rob Klein

  Weerkundigen moet je niet geloven en de astronomen beweren “op of rond 23 september”. Dit jaar is het de 22ste.

  Paddenstoelen zijn ongeveer het hele jaar door te vinden, maar wat uitbundiger in de herfst.

  Mooie foto!

 • Bas Sommeijer

  Voor de weerkundigen begint de herfst op 1 september. Rond 23 september begint de astronomische herfst. Officieel gaat de herfst in op 21 september. (Bron KNMI website)
  Snappen jullie het nog? Ik stel voor 1 datum, stuk gemakkelijker.

  • Kees Huyser

   Weerkundigen rekenen in maanden, dus is het herfst in september, oktober en november. De astronomen rekenen met punten op de baan die de aarde om de zon volgt. Het herfstpunt (ook: herfst equinox, september equinox of herfstnachtevening) is het snijpunt van de schijnbare zonnebaan (ecliptica) door de hemelequator, recht tegenover het lentepunt. Als de zon, vanaf de aarde gezien, dit punt langs de ecliptica heeft bereikt, markeert dit het begin van de herfst op het noordelijk halfrond. Samen met de lente equinox (lentepunt) zijn dit de enige twee dagen van het tropisch jaar dat de zon precies in het oosten opkomt en in het westen ondergaat.
   De herfst equinox valt dit jaar op 22 september om 21:21.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *