Als ondernemer is het fijn als je het gevoel hebt controle te hebben over de risico’s. Toch kan er altijd iets misgaan wat buiten jouw macht ligt. Het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering maakt dan het verschil tussen overleven en faillissement. We gaan in dit artikel dieper in op het belang van aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven.

Partnerproductie / Ingezonden mededeling – Twenty Four Webvertising

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven beschermt de onderneming tegen schade die voortkomt uit onbedoelde fouten. Bijvoorbeeld als er tijdens een verbouwing schade wordt veroorzaakt aan de woning van een klant of als er iets misgaat met een product dat de onderneming levert. De verzekeraar vergoedt dan de schade tot het bedrag waarvoor de onderneming verzekerd is. Een aansprakelijkheidsverzekering is dus belangrijk voor elke onderneming die te maken heeft met klanten of leveranciers.

Wat zijn de kosten?

De kosten van een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven variëren afhankelijk van de grootte van de onderneming, de branche waarin het opereert en het risico dat het bedrijf loopt. Toch kan zo’n verzekering erg veel rust bieden. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje. 

Ook is het mogelijk om je te laten verzekeren voor beroepsfouten, zoals verkeerd advies. Voor bijvoorbeeld startende zzp’ers kan dit erg veel zekerheid bieden. Hiervoor kun je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp afsluiten. Hoewel zo’n verzekering misschien als een onnodige kostenpost voelt, is het belangrijk om te onthouden dat de kosten van schade of onterechte claims al snel in de duizenden of zelfs miljoenen euro’s kunnen lopen. 

Wat zijn de risico’s als je deze verzekering niet hebt?

Het niet hebben van een aansprakelijkheidsverzekering kan leiden tot financiële problemen voor de onderneming. In geval van een schadeclaim, betaalt de onderneming de kosten zelf, wat in sommige gevallen zelfs leidt tot faillissement. Zelfs als de onderneming het hoofd boven water houdt, kan een dergelijke claim leiden tot een deuk in de reputatie van het bedrijf. Hierdoor verlies je klanten, heb je minder verkopen of wordt je bedrijf misschien zelfs gesloten.

Hoe kies ik de juiste aansprakelijkheidsverzekering?

Als ondernemer is het belangrijk om te kiezen voor een aansprakelijkheidsverzekering die past bij de behoeften van de onderneming. Het is aan te raden om verschillende verzekeraars te vergelijken op premie, dekking en uitsluitingen. Belangrijk is om te weten welke risico’s er wel en niet gedekt worden. Overleg daarom met de verzekeraar wat voor soort dekking voor de onderneming nodig is en wat de aanvullende opties zijn.

Het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering is belangrijk voor elke onderneming. Het maakt het verschil tussen overleven en faillissement en voorkomt dat de onderneming zelf opdraait voor aanzienlijke schadeclaims. Het kiezen van de juiste verzekering is belangrijk om ervoor te zorgen dat de onderneming gedekt is tegen de risico’s die het bedrijf loopt. Dus, ongeacht de grootte of branche van je bedrijf, zorg ervoor dat jouw bedrijf een aansprakelijkheidsverzekering heeft.

* De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze commerciële bijdrage.