Het best gelezen op De Orkaan in 2020: mondkapjes, campers, Black Friday….

2020. Een jaar om nooit te vergeten. En een jaar om snel te vergeten. Een jaar waarin alles anders werd. Lege winkelstraten en rijen voor de Aldi, niet meer uit eten maar afhalen of bezorgen, café’s gesloten, thuisonderwijs en thuiswerken, anderhalvemeter-samenleving, bioscopen en theaters dicht, besmettingen, IC-opnames, mondkapjes…

Het zal niemand verbazen. Corona-nieuws scoort hoog in 2020. De Orkaan kijkt terug. Met de meest gelezen berichten dit jaar, de best bekeken video’s, de foto’s van lezers en onszelf die het vaakst werden bekeken. En we vroeger 10 fotografen hoe ze 2020 zagen.

Vandaag: de tien berichten die het hoogste scoorden qua lezers, dat betekent meer dan 25.000 voor het best gelezen bericht tot zo’n 8000 keer voor nummer 10.

1. De Anti-mondkapjes actie in Krommenie. De foto’s werden ingezonden door één van onze lezers in Krommenie. Vooral de toon was opvallend: vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog (‘Befehl ist Befehl’) en vol met onjuiste informatie. Er kwamen 70 reacties op het bericht (honderden op Facebook en Twitter) wat het topje van de ijsberg was: honderden reacties moesten we weggooien of werden niet toegelaten (anoniem, schelden, nep-informatie).

2. Campers, kampeerwagens en de parkeernorm. Een onverwachte topnotering. Ingezonden door een lezer die een gaatje in de wet besprak: omgebouwde busjes zijn geen campers en mogen overal parkeren. Het stuk trok waarschijnlijk lezers uit heel het land (25 reacties).

3. Black Friday Aldi vliegt uit de bocht (filmpje). Een kort video-verslag ingezonden door een lezer, waarom zitten we in een lockdown? Even kijken dus.

4. Peter Tates (Taets Events, Hembrugterrein) overleden. Volledig onverwacht overleed de inspirator van het Hembrugterrein. 25 reacties, tip van één van onze lezers, foto Jan Hovers.

5. Veel corona-besmettingen (%) in Poelenburg, Kogerveld en Zaandam-Zuid. Een interne mededeling die wel met de gemeente werd gedeeld maar niet openbaar was, viel van een vrachtauto en belande in onze mailbox. Na wat heen-en-weer-gemail besloot de GGD voortaan deze gegevens maandelijks openbaar te maken.

6. Zaanstad het ongezondst. Deze hakte erin. Een onderzoek van Arcadis waar alle grote Nederlandse steden werden vergeleken, en Zaanstad onderaan. Zaanstad scoorde vooral slecht bij ‘Gezonde Buitenruimte’. 41 reacties.

7. Beveiliging in centrum Zaandam en Wormerveer. Klein stukje maar aan de hand van een lezersfoto, ook goed gelezen dankzij veel discussie op Facebook.

8. Zaanstreek hoogste corona-risiconiveau ‘ernstig’ Bericht tijdens het begin van de tweede golf (half oktober) als ook Zaanstreek Waterland ‘zeer ernstig’ wordt. Vanaf november daalt het aantal besmettingen om dan in december weer toe te nemen.

9. Action trekt in bij Supercoop Krommenie. Artikel van ‘onze man in Krommenie’ Jaap de Jong. Action verhuist naar de eerste verdieping van de Supercoop aan de Heiligeweg.

10. Ben Rozema, drummer, overleden… Drummer Ben Rozema speelde in ontelbare Zaanse bandjes en was daarnaast GGD-arts (en goede vriend van Orkaan-redacteur Piet Bakker). De necrologie, de foto’s, maar vooral de 50 reacties schilderen zijn leven. Foto: optreden in de Schildershoek, augustus 2020 (André Rensink).

Deel dit artikel:

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *