Het Buitenhuis: ‘Hotel’ met mantelzorg (videoreportage)

Het Buitenhuis in Wijdewormer heeft zijn eerste gasten ontvangen. Dat zijn mensen die afhankelijk zijn van mantelzorg en die door omstandigheden tijdelijk buitenshuis moeten worden opgevangen.

Omdat de mantelzorger even een rustpauze nodig heeft, een medische behandeling moet ondergaan of familieverplichtingen heeft. Het verblijf in het Buitenhuis heeft het karakter van een vakantie.

Jaap de Jong en Henk Cobelens bezochten de plek die ertoe doet: 

Er zijn zeven comfortabele een- en tweekamerappartementen beschikbaar, de professionele zorg is dag en nacht verzekerd en er zijn vrijwilligers beschikbaar voor de dagbesteding.
Het idee voor het Buitenhuis is in de praktijk van de mantelzorg geboren. Marjoleine van den Broek – een gezin en een drukke baan – rolde in de mantelzorg toen haar vader, moeder en zuster niet meer voor zichzelf konden zorgen. Ze dacht een half jaar nodig te hebben om de zorg te regelen, maar dat bleek een illusie. Het was niet alleen de zorg die zwaar viel, maar ook de juiste weg zien te vinden in de doolhof aan regelgeving en instanties die bij de zorg betrokken zijn.
Wat zij miste, was een mogelijkheid om de zorg even uit handen te geven voor een time out om de energie weer op de laden. Het idee voor het Buitenhuis groeide langzaam maar zeker uit tot een plan dat uiteindelijk is uitgevoerd dankzij een intensieve samenwerking met de zeven gemeenten uit Zaanstreek Waterland, de Zorgcirkel, het Zilveren Kruis en het Zorgkantoor. 

Deel dit artikel:

8 reacties op Het Buitenhuis: ‘Hotel’ met mantelzorg (videoreportage)

 1. Jacinta Saris schreef:

  Was dit maar in de omgeving van Utrecht

 2. Jaap J. Boot schreef:

  Geweldig initiatief, en de wachtlijst?

 3. Menno Krijger schreef:

  Geweldig Marjoleine en team wat jullie hebben gerealiseerd, gefeliciteerd met het resultaat en succes!

 4. Petra van Duijn schreef:

  Heel mooi! Trots op mijn gepensioneerde collega kok….

 5. Bedankt! De boekingen worden in overleg gepland. Hiervoor kan contact opgenomen worden met het zorgbemiddelingsbureau van De Zorgcirkel op 088-5599777. Er is geen wachtlijst.

 6. Mar vd Ben schreef:

  Wat toevallig gisteren met mijn ouders wezen kijken voor een logeeradres voor mijn moeder. Heel hartelijk ontvangen en de kamers zijn ook fantastisch lekker ruim. Hopelijk dat jullie mijn moeder binnenkort kunnen verwelkomen

 7. André Dijst schreef:

  Dankjewel Petra!,het is een prachtige locatie.

 8. Josefien nieuwendijk schreef:

  Geweldig initiatief
  Héél veel succes.en die gepensioneerde kok hebben jullie n hele goede aan.
  N lief empathisch mens.
  Jullie visie ..zo hoort het.!

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.