Het einde van de Wereldwinkel

Na bijna een halve eeuw eerlijk en respectvol handelen, sluit de Wereldwinkel Zaandam eind van dit jaar voorgoed.

In een mail aan ons schrijven ze:

De laatste jaren liep de omzet terug, ondanks de diverse acties van vrijwilligers. De wereldwinkel kreeg te maken met een huurverhoging en tot slot werkte ‘corona’ ook niet mee. Per 1 januari sluit de wereldwinkel haar deuren.

Je hebt nog vier maanden om een origineel, lekker, mooi of lief product te scoren:

Vanaf 1 september geven wij korting op het hele assortiment.

Rozenhofpassage, ingang Dam telefoon: 075–6311920
Dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur
info@wereldwinkel.nl

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Frieda Kok

  De lokatie heeft zeker niet meegeholpen!
  Waarom niet aan de Gracht of in de Westzijde. Ikzelf kom er ook nooit langs.

  Zonde hoor, de inzet van de vrijwilligers en het goede doel zou beloond behoren te worden.

  • Corine Gorter

   Ja, dat is waar. Ik kwam er ook bijna nooit langs. Jammer dat de winkel weggaat. Is een andere locatie in Zaanstad geen optie? Wormerveer bijvoorbeeld?

  • Jaap gruijs

   Jammer inderdaad niet op de goede plaats beter westzijde staat genoeg leeg
   Goede zaak en goed personeel veel gekocht spullen die je nergens andervind
   Hoop dat er een oplossing komt dat verdiend deze winkel jaap gruijs

 • Gre Boom

  Wat is het adres??

 • Anne Bijlstra

  Op 31 oktober 1992 werd de eerste wereldwinkel op de Nicolaasstraat in Zaandam geopend. We verhuisden in 1995 naar de Savornin Lohmanstraat. In Krommenie is trouwens nog steeds een Wereldwinkel op de Heiligeweg. Voor 1992 hadden we wereld-winkeltjes aan huis. Jammer dat er straks geen centraal verkooppunt meer is in Zaandam. Eigenlijk kan een stad als Zaandam niet zonder wereldwinkel. Wellicht komt er in de toekomst een nieuw/ander verkooppunt. Overigens kunnen we inmiddels in de meeste supermarkten terecht voor verschillende fairtrade en Max Havelaar-producten en even naar Krommenie fietsen of rijden is ook niet zo ver en wel fair!

  • Greet Bos

   Al in 1976 kocht ik koffie in de wereldwinkel, die toen gevestigd was tegenover het oude gemeentehuis in Zaandam. Er werd toen ook al aardewerk verkocht.

   • Anne Bijlstra

    Die weredwinkel was gevestigd in een winkelpand tegenover het oude stadhuis en heette “t Kabelgat”. De opening werd verricht door burgemeester Laan. Het pand is in 1976 gesloopt. Het pak dat je toen kocht had nog geen Max Havelaar-keurmerk. In 1988 verkocht ik daarvan via thuisverkoop het eerste pak in de Zaanstreek.

 • Kees van Buren

  Ach de goed bedoelde wereldwinkels zijn ooit opgezet door baard – en geitenwollen dragende types.Het is een gedateerd niche iets uit een andere tijd, Het was ooit een leuk iniatief wat overigens totaal geen zoden aan de dijk kon zetten.

  • Greet Bos

   Er is bewustzijn gekweekt onder de mensen over eerlijke handel.
   Tegenwoordig kun je veel ” eerlijke” producten in de supermarkt kopen. Dat is een mooi resultaat van die geitenwollen sokken figuren.
   Waarvan ik er jarenlang één was. Echter nooit dergelijke sokken gedragen.

  • Anne Bijlstra

   Met dat stoffig imago is allang “afgerekend”. Het Max Havelaar-keurmerk werd in 1988 geintroduceerd voor koffie; later volgden cacao, thee en bananen. Kuyichi werd de eerste fairtrade spijkerbroek. In de Scandinavische landen en Zwitserland is de verkoop van de producten altijd hoger geweest dan in Nederland.

 • Anneke Van dok-van weele

  Alvast een reactie van mij, als oud-voorzitter van Max Havelaar: Wie geitenwollen sokken nog steeds associeert met fair trade, is slecht op de hoogte van de ontwikkelingen op dat gebied. Ik kom er volgende week in mijn column iets uitgebreider op terug.

 • Willemijn Lepelaers

  Op het stadhuisplein komt een leuk pandje vrij!! Misschien kan de gemeente de huur voor hen betalen, of een deel daarvan?? Hier komen veel mensen langs, zeker een overlevingskans!!

 • Rudolf Jacobs

  Onbegrijpelijk, wat een kul. “Ik kwam er nooit langs[…], u bedoeld waarschijnlijk:” Werekdwinkel, interesseerde me geen moer”.
  Locatie aan de Westzijde, Ged. Gracht?? Weet je wat dat aan huur moet opbrengen? Als je van de Dam naar het verlaten- en pijnlijk mislukte ‘Rozenhof’ loopt, kom je er gewoon langs. Wel ff naar rechts kijken, links mag natuurlijk ook, maar rechts is de ingang van die winkel waarvan een aantal van jullie nu krokodillentranen janken omdat ze gaan sluiten. Kansen gemist. Je wordt nu uitgenodigd om als de bekende aasgier tegen grote kortingen de voorraad op te kopen. Zullen ze blij mee zijn[…] Ja, waarschijnlijk wel en dat alles omdat je er nooit langs kwam, zoals ik al memoreerde:”KUL”.
  En oh ja, ik kwam er vaak langs, kocht er ook exclusieve cadeautjes en had er verder NIETS mee te maken. Ik kan met recht zeggen, jammer dat het bijna over is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *