Dominee Cornelis Visser (65), predikant van de Protestantse gemeente Westzaan sinds 2009, stopt na 31 jaar dienst. Zijn passie voor het predikantschap voerde hem van zijn geboorteplaats op Marken naar Amsterdam-Oost en Terschelling, Koog aan de Zaan en Zaandijk, tot hij uiteindelijk zijn bestemming vond in het pittoreske Westzaan. Onder het mom van Youp van ’t Hek’s quote sluit hij zijn reis met een gerust hart af: “Je kan beter twee jaar te vroeg stoppen dan 10 minuten te laat.”
Zittend op zijn bank in zijn huis op de Westzanerdijk, omringd met cadeau’s, bloemen en vooral heel veel kaarten, blikt Cornelis terug op zijn carrière die ooit begon op een terras op het Spui in Amsterdam.
“Ik had de HEAO (Hoger Economisch en Administratief Onderwijs) afgerond en werkte op mijn 24ste bij een verzekeringsbedrijf in Amsterdam. Tijdens een gesprek met een vriend die filosofie studeerde op een terrasje wees hij mij er op dat mijn echte passie heel ergens anders lag: bij theologie.”
Binnen no time gaf Cornelis zich op voor deze studie aan de VU. Uiteindelijk zou de studie 9 jaar duren. Niet omdat Cornelis er zo veel moeite mee had, maar eerder omdat hij zich zo erg inzette voor het vrijwilligerswerk dat met de studie gepaard ging en wat hem zo erg aantrok: het zorgen voor mensen die het minder goed hadden. In Amsterdam uitte dit in de zorg voor sekswerkers die verslaafd waren aan heroïne en die zijn hulp hard nodig hadden.
Het domineeschap
Toen zijn studie eenmaal was afgerond begon zijn werk als predikant dan echt. In 1995 begon hij in Amsterdam Oost en later zorgde zijn liefde voor het eilandleven, hij was echter geboren op een eiland, dat hij een baan bemachtigde op Terschelling. “Water trekt mij ontzettend aan. Ik heb dat weidse nodig anders voel ik me snel ingesloten.”
Ook al is de Zaanstreek verre van een eiland is er toch water genoeg en voelde Cornelis zich hier gelijk thuis. Toen hij dan eindelijk neerstreek in Westzaan waar hij zijn laatste 15 jaar van zijn predikantscarrière mocht opvullen besefte hij dan ook echt dat hij van zijn hobby zijn werk had gemaakt.
“Mensen denken dat het werk van een dominee alleen maar draait om het voordragen van teksten, maar dat is maar een klein gedeelte ervan. Je bent vooral bezig met menselijk contact, op gesprek bij mensen, of dat nou is omdat iemand ziek is of omdat mensen grote vragen over het leven hebben. Het gaat over geloof maar ook over zo veel meer.”
Verbinding met actualiteit
Tijdens de laatste paar jaren spelen daarnaast ook nog erg grote kwesties die Cornelis graag wilde verbinden aan de preken die hij gaf. Zo behandelde hij de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en al de misdaden tegen de menselijkheid in Gaza, vooral door middel van muziek. Dit laatste kreeg een bijzondere muzikale vorm doordat een protestlied uit het populaire tv-programma ‘Even tot hier’ in een jeugddienst door muzikale jongeren uit Westzaan en Assendelft gespeeld werd.
Cornelis deed nog meer met muziek. Zijn specialiteit was namelijk de jaarlijkse popdiensten die op de tweede zondag van de maand november werden gehouden. Die dienst stond dan helemaal in het teken van één speciale popartiest of -band. De teksten van Leonard Cohen, U2, Ramses Shaffy, Bob Dylan en nog veel meer werden uitgeplozen en behandeld. Zo bleek dat heel veel van deze grote popsterren veel schreven, zongen en speelden over God.
Zijn laatste popdienst, in november 2023, was volledig toegewijd aan Simon & Garfunkel. De Grote Kerk in Westzaan was tot de nok vol gevuld. “Ik wist toen al dat dat de laatste popdienst zou zijn, dus het was een heel bijzondere dag.”
Nu het domineeschap van Cornelis erop zit betekent het niet dat hij de hele dag maar een beetje uit zijn neus gaat peuteren. Hij deed al vrijwilligerswerk naast zijn baan, zoals het meehelpen aan de bescherming van het Westzijderveld samen met Ongeschonden Behoud, maar nu heeft hij nog meer tijd. Zo zou hij vrijwilligerswerk bij kinderboerderij de Fronik willen doen, van dienst kunnen zijn bij asielzoekers die sinds kort verblijven aan de Gerrit Bolkade en stelt hij zich met plezier beschikbaar bij de gevangenis in Westzaan. De lijntjes moeten alleen nog gelegd worden.
Cornelis Visser mag dan niet langer actief zijn als dominee in Westzaan, maar zijn hart zal altijd blijven liggen bij het helpen van mensen, of ze nou uit de streek komen of niet.
Door Remi Kerkhoven.
En wat was hij betrokken bij zijn gemeente en zijn mensen.
Hij bezocht mijn moeder tot het laatst, ook toen ze in een verzorgingshuis in Zaandam woonde. Haar afscheid was helemaal zoals ze het gewild had. Met organist Jan Lienos als bonus.
Bedankt Cornelis