Het HEM 2 jaar dicht

Cultuurhuis Het HEM op het Hembrugterrein gaat eind deze maand dicht voor een ‘grootschalige verbouwing’ en zal pas in het najaar van 2024 worden heropend.

De oude kogelfabriek wordt opgeknapt en verduurzaamd. Over twee jaar breekt er volgens de organisatie “een nieuwe fase aan, waarbij de unieke transdisciplinaire programmering zal worden hervat in een vernieuwd en verbeterd gebouw”.

Tot de heropening zal het HEM de programmering voortzetten op “uiteenlopende locaties in Zaandam, Amsterdam, én middels een digitaal platform dat in maart 2023 wordt gelanceerd.

Het kunst- en cultuurcentrum heeft een korte maar bewogen geschiedenis achter de rug. Ruim 4 jaar geleden, in september 2018, werd bekend dat Het Hem de voormalige koefabriek zou betrekken. Ook zou een hotel op deze locatie openen. De opening was uiteindelijk in juni 2019 (De Orkaan was erbij en maakte een filmpje). Een jaar later – in mei 2020 – kondigden zich problemen aan toen Amerborgh International, de belangrijkste financier van het centrum, zich terugtrok. Het personeel werd naar ‘een minimum’ teruggebracht en de activiteiten werden uitgesteld. Een crowdfunding-campagne zorgde ervoor dat Het HEM in juni 2020 weer open ging. En nu dus weer een tijdje dicht.

In Het Hem zaten ook ooit Restaurant Europa, Italiaans restaurant Zanini en een ambachtelijke bakker. Van het hotel werd overigens niets meer vernomen.

Door: Merel Kan

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Jessica Andriessen

  Vergeet restaurant Bois niet. Zo jammer dat ze er niet meer zijn…

 • Karin Singeling

  Tja, vroeg mij inderdaad laatst af hoe dat in de winter zou moeten met stoken in die gigantische ruimte. vraag me sowieso af wat de overlevingskansen zijn van het ‘Amsterdamse’ HEM gezien de recessie die binnenkort toeslaat.

 • Jammer maar begrijpelijk dat ze tijdje sluiten.
  Ik kwam er graag (maar iets te weinig) al vanaf de eerste dagen dat ze open gingen (artaddict als ik ben). Geweldig interessante en inspirerende plek!
  Heb al eens vriendinnenclub mee naar expo genomen. Waren allemaal erg enthousiast.
  Maar nadeel, als je geen auto hebt en niet kunt fietsen is terrein wel slecht te bereiken (OV heel summier). Hoorde daar veel klachten over!
  Ik wens ze veel succes en ben benieuwd naar de nieuwe ontwikkelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *