Het Hembrugterrein: de vervuiling (20 jaar touwtrekken)

Vanavond, zondag 17 september, om 19:00 zendt het KRO-NCRV programma Reporter op NPO Radio 1 een aflevering uit waarin onder meer de vervuiling van het Hembrugterrein in Zaandam aan de orde komt.

Het terrein staat nu te koop, ontwikkelaars zouden 1000 woningen kunnen bouwen. De sanering van de grond is volgens Reporter uitgevoerd met het oog op ‘huidig gebruik’, dus niet met het oog op woningbouw.

Het terrein werd in 2003 gesloten. Maar de ernstige vervuiling op het terrein zorgde volgens betrokkenen die aan het woord komen in de reportage voor een jarenlange impasse tussen de gemeente Zaanstad en Defensie.

De ernstige vervuiling was al in de jaren negentig duidelijk, zo blijkt onder meer uit documenten die Reporter Radio op vroeg in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

“Toch duurde het twintig jaar voordat de aard en omvang van de verontreinigingen met onder meer asbest, TNT, lood en olie vanaf 2012 structureel in kaart werden gebracht. In 2013 werd vervolgens ook definitief afgerekend met jarenlange verdenkingen dat er mosterdgas op het terrein zou liggen.”

Het 42 hectaren grote gebied wordt te koop aangeboden door het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).

De uitzending kan vanavond ook online live beluisterd worden of later worden teruggeluisterd bij Reporter.

Hier ons dossier over het Hembrugterrein.

Deel dit artikel:

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *