Het nieuwe Kraaien-complex

Hockeyclub De Kraaien zal – als alles meezit – begin 2019 haar nieuwe complex aan de Fortuinweg in Zaandijk betrekken.

Als bezwaarprocedures geen roet in het eten gooien, zijn dan het clubhuis en de eerste twee velden af. Het derde veld zou na de zomer van 2019 bespeeld kunnen worden.

Aanvankelijk was sprake van maart 2018, maar in april van dit jaar werd al duidelijk dat er minstens een half jaar uitstel was vanwege ecologisch onderzoek.

Het complex gaat € 5.825.000 kosten. De Kraaien betalen zelf € 100.000. Toen de gemeenteraad via een motie de verhuizing van Wijdewormer naar Zaandijk mogelijk maakte werd er eerst € 4,5 miljoen vrijgemaakt en later nog eens € 600.000.

Dat bedrag bleek al spoedig te laag, er zou € 6,6 of € 6,7 miljoen nodig zijn (inclusief clubhuis van € 800.000). Nu wordt uitgegaan van € 5,8 miljoen. Daarbij komt het clubhuis dat door De Kraaien zelf gefinancierd wordt. Dat clubgebouw wordt overigens fors groter, in april was er nog sprake van 600 m2, nu van 900 m2 – ook voor € 800.000.

Pannakooi

Het complex bestaat uit twee watervelden, één zandveld, een clubgebouw, parkeerplaatsen, een Pannakooi, een skatebaan en een Jeugd-ontmoetingsplek.

In april 2018 kan de raad het nieuwe bestemmingsplan vaststellen terwijl een maand later de bouwvergunning kan worden verleend. Zowel tegen bestemmingsplan als bouwvergunning kunnen bezwaren worden ingediend waardoor de procedure vertraagd kan worden.

Ook onderzoek naar de bodemgesteldheid kan vertraging opleveren terwijl het niet zeker is dat de ontheffingsaanvraag voor flora en fauna probleemloos wordt verleend.

Aanbesteding

Vertragingen leiden waarschijnlijk tot hogere kosten. Ook kan volgens de gemeente de aanbesteding tegenvallen terwijl nog niet precies bekend is welke prijs Rijkswaterstaat vraagt voor het stuk grond van 5000 m2 dat nodig is voor het complex. Daarnaast kan de grondsanering duurder uitvallen dan begroot.

De gemeente heeft op diverse momenten met bewoners overlegd en komt tot de conclusie dat:

“een drietal bewoners heeft aangegeven de voorkeur te geven aan het bestemmen van de locatie Fortuinweg als natuurgebied. De 73 andere bewoners van de achterliggende wijk heeft ingestemd met het huidige ontwerp.”

Een brief aan de raad met bezwaren was overigens door vier mensen ondertekend.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een grotere versie.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Jonathan

  Er zijn veel meer mensen tegen de komst van De Kraaien:

  https://www.petities24.com/signatures/geen_sportvelden_aan_de_fortuinweg/

  Tevens is er een lijst van 29 namen naar de raadsleden gestuurd met mensen van de Harpstraat die tegen zijn. Probleem is dat de wethouder alleen met de voorzitter van de Belangenvereniging Harpstraat wil praten, en die vindt het wel goed dat die hockeyvelden er komen zolang er aan door hem gestelde voorwaarden wordt voldaan.

 • Rogier

  In Nederland hebben we niet veel ruimte en we moeten ook zuinig zijn op dat wat we hebben. Het is daarom goed dat we voldoende inspraak hebben met belanghebbenden over wat we met een stuk land gaan doen. Het gaat echter wel ver om een braak stuk terrein te bestempelen als een uniek natuurgebied zoals op de site van de bovenstaande link wordt gesteld. Als je commentaren leest wordt de indruk gewekt dat er een uniek stuk oerbos verloren dreigt ter gaan. Welnu dat is zeker het niet geval. Vroeger stond er een school en het is altijd duidelijk geweest dat dit land vroeg of laat een andere bestemming zou krijgen.

  Natuurlijk is het zo dat er een stuk land verdwijnt waar de natuur de afgelopen 20 jaar zijn gang kon gaan. Dat is jammer maar geen argument want De Kraaien komen niet uit het niets; ze hebben in de Wijde Wormer al een complex en als ze niet verhuizen zal dat worden uitgebreid en dat zal ten koste gaan van de natuur. Sterker nog, als ze wel verhuizen zal de natuur het huidige complex in bezit nemen. Mochten er geen bijzondere dieren worden gevonden op het beoogde nieuwe terrein is er voor de natuur in de Zaanstreek netto geen schade.

  Gezien de reactie hierboven zijn de omwonenden niet in staat om een eenheid te vormen en lijkt eigen belang de belangrijkste drijfveer te zijn. En geef ze ongelijk want wie moet kiezen tussen een braak liggend stukje land en een drukke hockeyclub weet het wel. Maar dat is eigenlijk niet de keuze. Vroeg of laat zal dit stuk land een bestemming krijgen. Omwonenden zouden zich de vraag moeten stellen wat ze daar willen. Als De Kraaien hier niet neerstrijken komt er in de toekomst een plan voor een voetbalclub of een een andere club. Of misschien wel weer een school, en dan is een hockeyclub misschien niet een zo’n hele slechte optie. Want een huis naast een hockeyclub klinkt niet eens zo slecht op Funda.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *