Het verhaal van je leven: Frank Langenberg

VOL GAS OP HALVE KRACHT   

‘Je doet het goed of je doet het niet’ is het motto waarmee Zaandammer Frank Langenberg door het leven gaat, in alles wat hij wil doen. Al op jeugdige leeftijd is Frank regelmatig eerste bij motorraces, later vijf keer Europees kampioen trucktrail rijden. Tussendoor is hij even multimiljonair van de handel in aandelen, gaf hij cursussen in beleggen, persoonlijkheidsontwikkeling en consuminderen. Ook leidt hij tien jaar toeristen door de Sahara. Ik vond het tof om het veelzijdige, niet zo doorsnee leven van deze markante Zaankanter te mogen optekenen. 

Vastgelegd door: Lidwien Berkhout

Op zijn tweeëntwintigste krijgt Frank, op vakantie in Schotland, een ernstig motorongeluk. Een Duitser op huwelijksreis heeft meer aandacht voor zijn vrouw dan voor de weg. Een frontale botsing doet Frank 30 meter verder in een weiland belanden. Rechts raakt hij deels verlamd. Hij is niet het type om bij de pakken neer te zitten en gelukkig linkshandig.

De baan die hij na het ongeval bij Forbo Krommenie bemachtigt, is al snel niet meer uitdagend. Hij neemt ontslag en zegt tegen iedereen dat hij een wandeltocht naar Monaco gaat maken, met een ezel. Frank weet niets van ezels en verdiept zich erin hoe je met een ezel op pad kunt. Van een kinderboerderij krijgt hij ezel Lor in bruikleen. Ezels zijn af en toe koppig dieren. Als Lor onderweg een paardendrol ziet liggen, is er geen houden meer aan. Hij weigert verder te lopen. Regelmatig liggen er op bospaden wel tien drollen achter elkaar. Dan kom je geen stap verder. Halverwege wordt Lor op transport gesteld, terug naar de kinderboerderij. Frank loopt alleen verder met zijn hond Turbo.  

Met het klimmen der jaren is het lopen strompelen geworden en zijn de miljoenen van de handel in aandelen verdampt. Ondanks alle fysieke beperkingen geniet Frank volop van het leven. De elektrische fiets is een uitkomst. Zodra het mooi weer wordt gaat Frank er op uit. In de kortste keren heeft hij een afstand afgelegd van drie keer om de aarde. 

Frank vindt het bijzonder dat zijn verhaal de dertienjarige Tygo aan het lezen heeft gekregen, tot stomme verbazing van zijn ouders. Het verhaal leest dan ook als een soort jongensboek, vol avonturen. Hij heeft gedaan waar de meeste mensen alleen maar van dromen. Als opdracht van school herschrijft Tygo de laatste twee bladzijden van Franks verhaal. In Zwitserland transplanteren knappe dokters spieren van donors. Na een herstel van twee maanden ligt er voor Frank opnieuw een cross carrière in het verschiet.  

_____________

Levensboeken

Zo draagt iedereen verhalen bij zich, verhalen die gekoesterd worden die je gevormd hebben of een stukje geschiedenis laten zien. De schrijvers van het project Levensboek willen graag bijdragen aan het vastleggen van levensverhalen.

Heb jij ook belangstelling om je levensverhaal te laten schrijven? Stuur een e-mail naar: levensboek.zaanstreek@humanitas.nl

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Dat verhaal van die Rotterdammer die vanuit de Mathernessenlaan met z’n ezel naar Santiago zal gaat lopen; komen ze aan het einde van die straat zakt dat ezeltje door z’n hoeven, dood.
    Neemt die Rotterdammer dat ezeltje op z’n rug en maakt de Pelgrimsroute af.

  • Tini Meinen

    Goh wat enig om dit verhaal te lezen. Ik heb in mijn jeugd met Frank in de kinderwagen gelopen door Zaandam Het was mijn buurjongetje en zijn zus heet Lia. Mijn naam is Tini Meinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *