Het wordt ‘verschrikkelijk’ in De Koog (sterren aan de Lagedijk)

Het ideale decor voor de nieuwe tv-serie “de verschrikkelijke jaren ’80” is kennelijk de Lagendijk* in Koog aan de Zaan. Daar worden op zaterdag 26 juni opnames gemaakt voor de achtdelige serie die de VPRO in 2022 gaat uitzenden.

De serie is geschreven door Kim van Kooten en Tim Kamps en heeft een sterrencast met Jacob Derwig, Malou Gorter, Eric van Sauers, Kim van Kooten, Bianca Krijgsman, Maria Kraakman en Hannah van Lunteren.

De verschrikkelijke jaren ’80 is gebaseerd op het gelijknamige boek van cabaretier Kamps en is voor een belangrijk deel autobiografisch over het opgroeien in een communistische commune waar iedereen het zo ongeveer met iedereen doet (ter geruststelling: Kamps groeide op in rottige Rotterdam, niet in het keurige Koog).

De VPRO:

“In De verschrikkelijke jaren tachtig staat een woongroep centraal, bestaande uit vier vrouwen, vier kinderen en één man. Bert is de leider en doet zijn best, maar het saamhorigheidsgevoel waar de groep ooit patent op had lijkt de laatste jaren ver te zoeken.

En dan kun je nog zo veel vergaderingen organiseren – liefst naakt, want volgens Bert heb je geen schild als je naakt bent – en nog zo hard je best doen de 183 huisregels van Bert na te leven, uiteindelijk voelen de volwassenen zich eenzamer dan ooit en worden de kinderen meer en meer aan hun lot overgelaten.”

Bewoners van de Lagedijk zijn door de VPRO op de hoogte gebracht. De opnames duren van 7.00 tot 19.00 uur.

(met dank aan Jan Leguijt)

* Wij schreven eerst Lagedijk maar die ligt dus in Zaandijk, in de Koog heet het de Lagendijk.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Bert Versteeg

  In Koog aan de Zaan heb je de Lagendijk, de Lagedijk is in Zaandijk dus iets staat er in dit artikel niet goed.

 • H Aartsen

  Hoeveel lagen heeft deze lage dijk?

  • Bert Versteeg

   H.Aartsen, alle Zaanoevers ten noorden van de voormalige Hoge Dam in Zaandam waren lage dijken, dit waren geen zeedijken zoals de Hogedijk of Zuiddijk en konden dus laag blijven om de polders te beschermen tegen het hoge water van de Zaan.
   Ik denk dat ze de straat in Koog Lagendijk hebben genoemd om verwarring met de Lagedijk in Zaandijk te voorkomen.
   In Koog bestaat deze weg uit maar liefst 4 namen, Zuideinde, Raadhuisstraat, Lagendijk en Hoogstraat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *