Het Zaanse museum-paradijs Deel 7: (Brom)fietsmuseum

Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

Vandaag deel 7: (Brom)fietsmuseum

Meindert Moos is derde generatie Gazelle-dealer aan de Raadhuisstraat in Koog. Zijn grootvader startte in 1913 een rijwielzaak en was van meet af aan ook wederverkoper van Gazelle. Meindert kwam in 1960 als zestienjarige in de zaak, nadat hij een paar maanden als volontair bij de Gazelle-fabriek had meegelopen en alle onderdelen van het bedrijf had leren kennen. Sinds 1989 heeft hij een museum, waarvan de collectie nog steeds groeit.

fietsen

Meindert restaureert al vele jaren fietsen en brommer. Toen hij het pand tegenover de rijwielzaak kon kopen, kon hij zijn basiscollectie daarin kwijt. Meindert is opgegroeid met Gazelle en vindt dit het beste fietsmerk van vaderlandse bodem. Meindert is, zoals hij zegt, een ‘echte Gazelle-man’.

Het museum herbergt circa 85 fietsen, waarvan het merendeel Gazelle, 50 bromfietsen en 3 Gazellemotorfietsen.

piet pelle

Gegevens:

  • Adres: Koog aan de Zaan, Raadhuisstraat 6
  • Openingstijden: museum is alleen op afspraak open.
  • Toegangsprijs: ?
  • Telefoon: 075 – 616 37 87 | Mail | Website

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *