Het Zaanse museumparadijs, deel 12: Museumwinkel Albert Heijn

Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

Vandaag deel 12: Museumwinkel Albert Heijn

In het Zaanse Museumkwartier, naast het Uurwerkmuseum is de Museumwinkel van Albert Heijn.

Supermarktketen Albert Heijn komt voort uit een klein kruidenierswinkeltje. In 1887 nam de toen de 21-jarige Albert Heijn de winkel van zijn ouders over. In de oude kruidenierswinkel ziet u de oorspronkelijke inrichting en inventaris. De winkel laat zien dat boodschappen doen in ruim een eeuw heel erg veranderd is. Die winkel stond in Oostzaan (onder).

AH_oostzaan

De museumwinkel huist in een Rijksmonument, als typisch voorbeeld van eenvoudige Zaanse houtbouw uit de negentiende eeuw. Het gebouw is samengesteld uit twee panden. De winkel, het voorste gedeelte, stond oorspronkelijk aan de Oostzijde in Zaandam. Het achterste gedeelte is een woonhuis uit de Kerkbuurt in Westzaan.

Zaanse-Schans-Musea-Museumwinkel-Albert-Heijn2

Gegevens:

  • Adres: Zaandam, Kalverringdijk 5 (Zaanse Schans)
  • Openingstijden: di-vr: 10:30 – 16:00, zat & zon: 10:30 – 16:00, gesloten tussen 13:00 en 13:30 uur.
  • Toegangsprijs: gratis
  • Telefoon: 075 – 616 96 19 | Website | Facebook

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *