Hij komt! ‘Tussen de rails’ terug langs het spoor

Het kunstwerk ‘Tussen de Rails’ van Hans Koetsier dat ooit voor het station Zaandam stond, keert terug, maar niet op de oude plek.

Het kunstwerk komt bij de spoorovergang van de Hoornse lijn, bij de voormalige scholen Groen van Prinsterer en De Bark, nu de ‘Groene Bark’ van de Bedrijvige Bij.

In augustus schreven we er al over, maar nu is de omgevingsvergunning verleend voor het plaatsen van het “kunstwerk van Hans Koetsier bij de Provincialeweg t.h.v. Pascalstraat 4”.

Die laatste aanduiding moet een vergissing zijn, de Pascalstraat ligt bij het Pascalcollege en dat is een paar kilometer verwijderd van de Provincialeweg. In de eerste aankondiging stond dat het kunstwerk bij het Pascal-college kwam, dat zou de verwarring hebben kunnen veroorzaken, de Groen van Prinsterer was namelijk ooit een dependance van het Pacal.

Wie bezwaar heeft kan t/m 8 januari bij de burgemeester terecht (maar waarom zou je?).

Koetsier (1930 – 1991) maakte het werk in 1984, in 2007 werd het weggehaald bij het station. Gerbrand Klop van Groene Bark / Bedrijvige Bij zei eerder tegen De Orkaan: “Het past daar prima omdat er twee spoorlijnen bij elkaar komen.”

In april 2016 kwam het verzoek om het beeld terug te plaatsen ook al langs. De POV had het initiatief genomen om de Potplant en de Morgenrit terug te plaatsen op de Gedempte Gracht. Ook “Tussen de Rails” stond op het lijstje.

De Partij voor Ouderen en Veiligheid suggereerde bedrijventerrein Zuiderhout of de Provincialeweg bij de Hoornselijn, dat laatste is het dus blijkbaar geworden. Foto’s Gemeentearchief.

tussen de rails3
Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *