Hitteprotocol Evean: aangepast douchen

Dat het warm is, valt niet te ontkennen, daarom is het niet gek dat het wijkteam Evean Nieuw West een hitteprotocol in werking heeft gesteld. Onderdeel van dat protocol is dat sommige cliënten minder vaak gedoucht worden.

Wij ontvingen een mail van een Orkaan-lezer* waarvan een van de ouders verzorgd wordt door een thuiszorgmedewerker van Evean.

De medewerker had te kennen gegeven dat de ouder minder gedoucht wordt in verband met het hitteprotocol. Het zou voor de medewerker te belastend en te warm zijn om in de badcel te moeten werken.
De lezer schreef:

‘Ja, ik snap dat het voor de medewerkers warm is! Maar voor deze kwetsbare doelgroep ook! Niet douchen geeft juist meer risico’s. Goed ventileren, eerdere start van de zorg, de badkamerdeur open, iets korter douchen dan normaal, dat zou volgens mij een logischer hitteprotocol zijn.’

Ook zou het volgens hem tegen de richtlijnen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) ingaan, waar juist bij hitte de tip wordt gegeven een douche te nemen.

Wij belden Evean om te vragen of het klopt dat er minder gedoucht wordt. De woordvoerder gaf te kennen dat het deels klopt:

‘Douchen kan nadelen veroorzaken als benauwdheid en de verhoging van luchtvochtigheid, en de medewerker moet het ook aankunnen.’

De veranderingen voeren ze in, na overleg met de cliënt:

‘Er wordt samen gekeken naar hoe vaak er gedoucht zal worden tijdens de hitte. Hierin volgen we de richtlijnen van branchevereniging Actiz.’

Als wij de reactie van de woordvoerder voorleggen aan onze lezer, dan meldt deze dat het terugschroeven van douchebeurten werd meegedeeld, dat er in dit geval geen sprake was van overleg.

*Naam bekend bij redactie.

Deel dit artikel:

18 reacties

 • ikkeook

  douchen met koud water lijkt me een geschikte oplossing voor de medewerkers. wat een kletsverhaal!!

  • Ruben

   Douchen met koud water geeft juist een averechts effect. Juist een warme douche is belangrijk zodat de hitte snel afgevoerd kan worden.

 • Ach, wat verdrietig voor de mensen die wachten op een douchebeurt, tuurlijk is het warm voor een medewerker, maar het is je werk en je helpt de zorgvrager er enorm mee, wat te denken aan mensen die een luier dragen en nu geen douchebeurt krijgen, mensen die smetten ( intertrigo ) De zorgvrager gaat voor. Nu ondervindt de zorgvrager veel hinder en het kan behoorlijke gevolgen hebben.

  • Jet

   Luier???????

   Idd, ga even bij jezelf na, stel dat je zelf er hulp bij nodig hebt, zou je dan zelf ook niet graag een douchebeurt willen? Ik graag iedere dag, voor ik op bed ga.

  • Denise

   Het is niet warm voor de medewerker, het is bloedheet. Je hebt niet 1 maar zomaar 3 à 4 douchebeurten op een dag. Duizeligheid en flauwte worden hiermee veroorzaakt. Badkamers zijn niet of nauwelijks geventileerd. Daarnaast zijn de luchtwegen van ouderen niet al te best meer, vooral niet bij copd dus is ’t voor hen gevaarlijk voor de gezondheid. Daarnaast staan mijn haren recht overeind bij het woord ‘luier’, beetje respect graag voor de ouderen, ze zijn geen baby’s. Daarbij moet u niet denken dat de ouderen vies zijn, zij worden goed gewassen alleen dan tijdelijk zonder douche. Werkt u in de zorg??

   • Jo

    Kijk of je de douchebeurten over meer verzorgenden kunt verdelen. De individuele belasting is dan minder zwaar.
    Voor de oudere lijkt mij een dagelijkse douchebeurt, bij extreme hitte wellicht wat korter, een must. Geen gezeur, denk aan de wegwerkers, de brandweer etc.

    • Marouschka van Ras

     Geen gezeur…kom maar helpen of beter doe zelf wat als familielid. Daarbij is er een te groot tekort aan hulpverleners en teveel zorgvragers. En nee het is niet alleen mijn werk om te douchen. Kan ook voor de tijd dat het heet is anders worden ingevuld.

 • Wil

  Wat goed dat er voor die medewerkers gezorgd wordt. Het is al zo’n zwaar beroep, het verzorgen van je medemens!

 • Henk

  Beetje kort door de bocht om te zeggen dat het je werk is!!! Tuurlijk is het fijn als je dagelijks mag douchen. Het beroep zorg verlener is ondergewaardeerd, door oa personeels te kort is de druk op het personeel dat de zorg met liefde verleend wel heel hoog dus mag er vooral met deze warmte waar wij allemaal last van hebben best wel een stapje terug worden gedaan. En luier???? klinkt wel kinderlijk, we hebben het over volwassenen die inco materiaal dragen.

  • Het zijn vaak mensen die niet dagelijks gaan, een maal in de week meestal en als je dan ook niet kunt……. Als verzorgende of verplegende kun je als je klaar bent zelf onder de douche.

   Ja, je hebt gelijkt incontinetiemateriaal, maar het blijft het zelfde .Zo is poep, stront, een drol of ontlasting en er zijn veel meer namen, maar het gaat om de zorgvrager, die vaak zichzelf niet kan redden en voor al die mensen is het heel heet. Dat het vak ondergewaardeerd en onderbetaald is, is niet de schuld van de zorgvrager. Grote organisaties potten vaak zelf het geld op, ooit heeft Zembla daar een serie over gemaakt voor de tv, mensen werdne niet goed verzorgd in die jaren, men zei geen geld te hebben, na onderzoek bleek dat het zat geld was, stond gewoon op de bank. Bij EVEAN zijn er lang en vaak verkeerde hoge pieten aangenomen, die weer met een enorme gouden handdrukken weg werden gestuurd. Door vaak beleid in het verleden kan het zijn, dat organisaties nu moeten bezuinigen, het wordt dan afgewenteld op de onderste laag, de zorg, eigenlijk waar alles om draait, zou dit allemaal niet gebeuren, of gebeurd zijn, waren er veel meer handen aan het bed.

 • Jaap

  Misschien eens even vragen hoe b.v. de brandweermannen op de Veluwe, de bouwvakkers, de stratenmakers, de mannen die hier nu aan het spoor werken enz, enz, de warmte beleven en de dagen nu doorkomen ?

 • Leon

  Allemaal mensen die reageren die zelf dit werk niet doen lees ik al.
  Werk zelf in de wijk en echt niet te doen hoor om veel mensen te gaan douchen in deze hitte!
  Zorgvragers zijn in deze ook altijd heel meelevend en meedenkend met ons en weten hoe wij in ons werk staan en vinden dat ook vaak niet erg als er echt een keer niet gedoucht kan worden ( bij ons in de wijk gaat dit echt wel met overleg! ) Is voor de meeste Zorgvragers zonder de hitte al vaak een uitputtingsslag, laat staan nu met de hitte….

  • Leon, ik weet wel waarover ik schrijf. Als jouw werkgever zou zorgen voor meer medewerkers, dat zou het werk minder zwaar zijn. Natuurlijk ga je niet iemand onder de douche doen, die het op het moment niet aan kan. Je schrijft dat het niet te doen is, veel mensen onder de douche te doen, daar kan ik inkomen, maar er zijn ook mensen die graag willen, lijkt me met deze hitte. Mensen de keus laten als dit kan. Is het niet zorgelijk dat zorgvragers meelevend zijn. Die rol is er voor de zorg, niet voor de zorgvrager.

 • nico

  Goede reacties.
  De zwakste partij is natuurlijk de oudere. Ook de werknemer moet gezond blijven maar dat is een zaak van de werknemer (kom ook op voor jezelf, maar niet ten koste van de nog zwakkere), de organisatie (Evian) en de politiek die de kaders stelt. We hebben toch ook Arbo wetten?

 • Willemsen

  Dat je oude mensen niet iedere dag onder de douche kunt zetten bij dit weer kan ik me wel iets bij voorstellen. Maar je kunt bijvoorbeeld wel met een nat washandje heel veel verfrissing geven. Heb ik zelf ook gedaan bij mijn moeder zaliger. Ze vond het veel fijner dan even onder de douche gaan wat ook voor haar een hele poespas was.

 • Sylvia Strijk

  “Als jouw weekgever zou zorgen voor meer medewerkers zou het werk minder zwaar zijn”
  Haha dat klinkt zo makkelijk, en het geeft duidelijk aan dat je niet echt weet waar je het over hebt. Er is een megatekort aan zorgpersoneel. Veel ouderen zijn helemaal niet gewend om elke dag te douchen, en vinden het ook helemaal niet prettig. Washandje bij de wasbak vinden een hoop ouderen veel fijner.
  Vanuit verpleeghuis ben ik gewend dat bij hitteprotocol er niet gedoucht wordt. Te belastend voor zowel cliënt als medewerkers.
  Ik werk nu in de thuiszorg. Daar wordt wel gedoucht. Ik had er 6 vandaag. Echt geen pretje, aangezien badkamers soms maar piepklein zijn. Heel makkelijk om te stellen “dat dat gewoon bij het werk hoort, en dat je anders dit beroep niet had moeten kiezen”
  Mensen wassen en aankleden is een onderdeel van ons werk. Maar wij doen veel meer dan dat. En niemand zit erop te wachten dat wij ons ziek moeten melden, aangezien mensen afhankelijk zijn van ons. Dus is het niet meer dan normaal dat er ook rekening mee wordt gehouden dat sommige dingen gewoon niet kunnen als het zo heet is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *