Dat het warm is, valt niet te ontkennen, daarom is het niet gek dat het wijkteam Evean Nieuw West een hitteprotocol in werking heeft gesteld. Onderdeel van dat protocol is dat sommige cliënten minder vaak gedoucht worden.

Wij ontvingen een mail van een Orkaan-lezer* waarvan een van de ouders verzorgd wordt door een thuiszorgmedewerker van Evean.

De medewerker had te kennen gegeven dat de ouder minder gedoucht wordt in verband met het hitteprotocol. Het zou voor de medewerker te belastend en te warm zijn om in de badcel te moeten werken.
De lezer schreef:

‘Ja, ik snap dat het voor de medewerkers warm is! Maar voor deze kwetsbare doelgroep ook! Niet douchen geeft juist meer risico’s. Goed ventileren, eerdere start van de zorg, de badkamerdeur open, iets korter douchen dan normaal, dat zou volgens mij een logischer hitteprotocol zijn.’

Ook zou het volgens hem tegen de richtlijnen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) ingaan, waar juist bij hitte de tip wordt gegeven een douche te nemen.

Wij belden Evean om te vragen of het klopt dat er minder gedoucht wordt. De woordvoerder gaf te kennen dat het deels klopt:

‘Douchen kan nadelen veroorzaken als benauwdheid en de verhoging van luchtvochtigheid, en de medewerker moet het ook aankunnen.’

De veranderingen voeren ze in, na overleg met de cliënt:

‘Er wordt samen gekeken naar hoe vaak er gedoucht zal worden tijdens de hitte. Hierin volgen we de richtlijnen van branchevereniging Actiz.’

Als wij de reactie van de woordvoerder voorleggen aan onze lezer, dan meldt deze dat het terugschroeven van douchebeurten werd meegedeeld, dat er in dit geval geen sprake was van overleg.

*Naam bekend bij redactie.