Hoe en waar stemmen voor #PS2023, morgen: liveblog

Op woensdag 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen, die tevens de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen. Hier vind je informatie over hoe en waar je kunt stemmen. Daarnaast is De Orkaan aanwezig op de uitslagenavond in het provinciehuis in Haarlem om live verslag te doen via een liveblog.

Stemmen, hoe werkt het?

Je hebt een stempas ontvangen. Samen met een geldig legitimatiebewijs neem je die mee naar het stembureau. Op het stembureau krijg je een stembiljet en een rood potlood. In een stemhokje kleur je het rondje dat voor de naam van de persoon op wie je wil stemmen staat.

Statenverkiezingen 2019

Er is na de verkiezingen van 2019 wel wat geschoven. Statenlid Baljeu werd in mei 2019 uit de fractie van FvD gezet en ging verder als zelfstandig Statenlid. In november 2020 verlieten vijf van de acht overgebleven Statenleden van FvD de partij en sloten zich aan bij JA21. Statenlid Van Geffen werd in september 2021 uit de VVD-fractie gezet en ging verder onder de naam “Namens Noord-Hollanders”. In mei 2022 verliet Statenlid Hartog de VVD en sloot zich ook aan bij JA21.

Waar kan je stemmen? 

Zaanstad heeft de website Verkiezing in Beeld waar alle 65 stembureaus met locatie (en bijzonderheden) op een kaartje zijn te zien (zie hieronder). In Oostzaan zijn er 4 plekken waar je kan stemmen en in Wormerland 8. Dit is iets minder dan vorig jaar. Ook is te zien hoe druk het op een stembureau is. 


Lees hier al ons nieuws over de Provinciale Statenverkiezingen (en luister naar de kandidaten die zich durfden te laten interviewen).

Door Nick Boeske

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Bas Sommeijer

  Komen jullie morgen langs bij het Zaantheater? Als je identiteitsbewijs klopt, je je stempas inlevert krijg je van mij een echt stembiljet!

  • De Orkaan

   Geldt dat ook voor een redactielid uit Oostzaan?

   • Rienk Spiekstra

    Op de informatie n Zaanstad staat dat je met je stempas overal in de gemeente een stembureau kunt kiezen.
    Wil je elders in de provincie stemmen dan moet je uiterlijk 10 maart schriftelijk een kiespas aanvragen. Of mondeling bij de afdeling burgerzaken uiterlijk 14 maart 12.00 uur. Dat is nu dus te laat.
    Ik neem aan dat dit wettelijke kaders zijn die zelfs in Oostzaan gelden.. Maar mogelijk geeft de website van Oostzaan een andere oplossing.
    Jammer, als je echt je burgerplint wilt doen kan het dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *