Hoe pakken we de leegstand in Zaanstad aan?

Een enorme vraag naar woningen, maar tegelijkertijd staan bedrijfsruimtes, winkels en kantoorpanden leeg. Kan daar niet eens wat aan gedaan worden?

Op woensdag 12 februari organiseert Zaanstad, in aanwezigheid van wethouders Songül Mutluer (Wonen) en Wessel Breunesse (Ruimtelijke Ontwikkeling) een seminar over leegstand.

Het gaat over cijfers (hoeveel en wat staat er leeg), wat kan er aan gebeuren, voorbeelden uit andere plaatsen (Amsterdam), trends en transformatie. Aanwezig zijn experts van de gemeente Zaanstad, makelaars, propjectontwikkelaars, beleidsmakers en politici.

De bijeenkomst is in Peperstraat 134a in Zaandam, van 19.30-121.30 uur. Wil je daarbij zijn? Mail naar mevrouw I. Selgert.

De avond is onder meer het gevolg van de inspanningen en een agenda-initiatief van Henk Terol van DZ.

Onder: La Breche in Wormerveer, boven het voormalige belastingkantoor aan de Houtveldweg (foto’s: De Orkaan).

la breche

7 reacties op Hoe pakken we de leegstand in Zaanstad aan?

 1. C.J.Bier schreef:

  hm… Boven is onder en onder is boven.

  Boven: La Breche in Wormerveer, onder het voormalige belastingkantoor aan de Houtveldweg (foto’s: De Orkaan).

  Cees

 2. Kitty Awondatu schreef:

  Nu al omdenken!

 3. Sam Huisman schreef:

  Er lijkt iets vreemds aan de hand te zijn. De laatst betaalde huurprijzen van kantoorpanden worden gebruikt voor de waardebepaling van bedrijfsvastgoed. Als een huur verlaagd wordt, bijvoorbeeld omdat te weinig ondernemers de huur nog kunnen betalen omdat consumenten vaker online shoppen, daalt de waarde van het bezit. De huur wordt dus nooit lager. Geld op de bank kost geld, dus kan het maar beter aan de Westzijde staan. Marktwerking op de huurprijs vindt blijkbaar niet plaats bij dergelijke bedrijfspanden. Alles staat leeg.
  https://www.waarderingskamer.nl/woz-voor-bedrijven/waarderingsmethoden-niet-woningen/
  Hoe doorbreek je deze cirkel? Consumenten moeten lokale helden gaan steunen, ja, maar regelgeving kan wellicht ook soelaas bieden. Anders is het wachten op het geld van “onbekende” herkomst dat onrendabele ondernemingen gaat onderhouden bij veel te dure huurprijzen. Kijk maar naar Amsterdam: https://www.wodc.nl/binaries/1349a-volledige-tekst_tcm28-68918.pdf&sa=U&ved=2ahUKEwjn_p6ptrvnAhWFalAKHT6VBKUQFjAMegQIARAB&usg=AOvVaw2UzRa5aQQQt-BCqWnq4DPm
  Daar worden bedrijven uitgekocht voor tonnen waarna bv. 160.000 euro huur per jaar betaald wordt. Na een enorme verbouwing wordt er een half jaar wafels verkocht en wordt de eigenaar weer uitgekocht. Moet je veel wafels verkopen om uit de kosten te komen…

 4. Alex labree schreef:

  Het maakt de eigenaren niets uit ze kunnen de onkosten toch van de belasting aftrekken

 5. Hanneke Tonkens schreef:

  Hallo allemaal, beetje late reactie, maar ik ben dagelijks verbaasd over de leegstand van dit gebouw, en de lelijkheid die dit teweegbrengt op deze cerntrale plek aan de westkant. weet iemand waarom het leeg staat? WAt gaan we er aan doen?

  Hanneke Tonkens Westzaan

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *