Hoe snel wordt er hier geprikt…

Er wordt in Nederland sneller gevaccineerd dan in Bulgarije, maar daarmee is het goede priknieuws wel op. Iedereen zou voor eind juli gevaccineerd moeten zijn, maar aan dat optimisme wordt getwijfeld.

Prikken in De Koog kan pas vanaf 12 april, er zijn problemen met leveringen van vaccins, er is twijfel over AstraZenica, er zouden ongebruikte voorraden zijn, er is gedoe over vaccinatiegraad en registraties.

We keken naar de cijfers in deze regio: Zaanstreek-Waterland. Voor de Zaanse gemeenten zijn geen aparte cijfers beschikbaar.

1. Hoeveel mensen wonen hier?

In de drie Zaangemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan wonen 183.000 mensen, in de rest van Zaanstreek-Waterland 156.000 (Beemster, Waterland, Landsmeer, Edam-Volendam, Purmerend). Totaal: 339.000

Van die mensen worden alleen 18-jarigen en ouderen gevaccineerd, dat gaat (landelijk gezien) om 79 procent van de bevolking. In Zaanstreek Waterland zou dat omgerekend om 269.000 mensen gaan.

2. Wil iedereen gevaccineerd worden?

Nee. Uit onderzoek van het RIVM eind van eind februari bleek dat zo’n 5 procent niet gevaccineerd wilde worden en dat 10 procent nog twijfelde. Hier schatten we dat 10 procent uiteindelijk niet geprikt wil worden, maar dat kan dus ook 15 of 5 procent zijn, 90 procent van 269.000 is 242.000 – dat is dus het aantal dat potentieel gevaccineerd gaat worden.

3. Hoeveel prikken zette de GGD?

Tot dusver werden er door GGD’s (niet alleen door die in Zaanstreek-Waterland) 24.500 prikken bij mensen uit de regio gezet, in bijna 18.000 gevallen ging het om de eerste prik, iets minder dan 7.000 mensen kregen de tweede al. Die bijna 18.000 (stand t/m 17 maart) is zo’n 7 procent van de mensen die geprikt kunnen en willen worden.

4. Wie prikken er nog meer?

Behalve door de GGD worden er ook mensen gevaccineerd in ziekenhuizen en verzorgingsinrichtingen en door huisartsen. Die aantallen zijn lastiger te achterhalen omdat ze niet op regionaal niveau beschikbaar zijn. Het aantal vaccinaties door ziekenhuizen (landelijk) was minder dan 10 procent van het totaal, huisartsen waren goed voor ruim 10 procent van het totaal (landelijk) en in ‘langdurige zorginstellingen’ was 30 procent van het totaal geprikt. Dat komt dus bovenop de GGD-prikken. Dat percentage zal eerder afnemen dan toenemen, vooral bij de zorg, daar is nu het grootste deel al gevaccineerd.

Maar die 7 procent is dus de ondergrens, het werkelijke aantal ligt hoger.

5. Kan GGD niet meer prikken?

Dat zou je misschien wel kunnen zeggen. Tot 17 maart werden er 17.662 Zaankanters door de GGD voor de eerste keer gevaccineerd, maar dat gebeurde ook buiten de regio. Mensen werden o.a. in Alkmaar, Badhoevedorp en Amsterdam geprikt.

Maar de GGD Zaanstreek-Waterland zette in diezelfde periode 22.690 eerste prikken, wat betekent dat in Purmerend voor een belangrijk deel (meer dan 30 procent) inwoners van andere regio’s worden gevaccineerd.

6. Wanneer ben ik aan de beurt?

Bij de Rijksoverheid is een dashboard waarbij je na het invullen van vragen (waar je woont, leeftijd, klachten, gezondheidssituatie, beroep) te zien krijgt wanneer je uitgenodigd wordt. Dan kan je bellen en een afspraak maken, daar kan dus weer een tijdje overheen gaan. De GGD (19 maart 2021):

“Op dit moment vaccineert GGD Zaanstreek-Waterland volgens de landelijke vaccinatiestrategie: mensen in de leeftijd van 75+, het zorgpersoneel van verpleeghuizen, verzorgingshuizen, thuiszorgorganisaties, gehandicaptenzorg en de zorgmedewerkers in de wijkverpleging. Dit gebeurt momenteel in Sportcomplex De Beuk in Purmerend.”

7. Hoe ‘goed’ zijn deze cijfers?

 • De vaccinatiecijfers van de GGD (door Zaanstreek-Waterland gezet en gevaccineerde inwoners van de hele regio) zijn daadwerkelijke prikken, dat cijfer wordt elke week bijgesteld. Bron: GGD
 • De cijfers over de bevolkingssamenstelling (18 en ouder) is op basis van de telling op 1 januari 2020 van het CBS, dat kan dus in de praktijk ruim een jaar later, iets afwijken, bovendien is niet helemaal zeker dat de opbouw in deze regio hetzelfde is als in heel Nederland.
 • De cijfers over de vaccinatiebereidheid is de landelijke stand van eind februari. Bron: RIVM
 • De cijfers van andere vaccinaties dan door de GGD is ook een inschatting door het RIVM (met name die van huisartsen en zorginstellingen).

Foto: Jan Leguijt / De Orkaan

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Rene Minnebo

  de locatie op de foto is al enige tijd geleden ingericht om te prikken. Mijn zoon zit daar op school vandaar dat ik dat weet. 12 miljoen mensen moet een prik krijgen dit doen ze in china binnen een maand en nederland draait om de hete brij heen en laat elke ondernemer naar de verdommenis gaan door die verdomde lockdown.

  Nederlandse politiek wees nou niet is het beste jongentje van de klas daar zijn we te klein voor. Wees brutaal en zorg voor je eigen volk. Prikken met die hap en een beetje tempo graag.

 • Alexander Verkooijen

  “Van die mensen worden alleen 18-jarigen en ouderen gevaccineerd”
  Ik vermoed dat er bedoeld is dat er alleen mensen van 18 jaar en ouder worden gevaccineerd, maar wat er volgens mij nu staat is alleen mensen die 18 jaar zijn en mensen die tot een niet nader gespecificeerde groep ouderen behoren (65+? 70+?) worden gevaccineerd.

  • Dick Bloemberg

   Vanmorgen mijn huisarts gebeld met de vraag of ik al aan de beurt ben voor een vaccinatie.
   Zijn antwoord was. We zijn in Noord Holland nog niet begonnen. Wanneer dan wel weet ik niet.
   Schiet lekker op

 • Samuel van den Brink

  De GGD kan wel meer prikken dan dat ze nu doen. De mensen zijn opgeleid, de locaties zijn top en klaar voor nog meer mensen, ook Koog aan de Zaan. Probleem zit ‘m in de beschikbaarheid van de vaccins. Zolang daar niet genoeg van voorradig is en uitgedeeld wordt, staat hier in KadZ een dure hal helemaal leeg te staan.

 • Peter Hoff

  Mijn vrouw heeft via de site van het ministerie de gegevens vandaag (26 maart 2021) ingevuld. Zij kreeg bericht dat ze gevaccineerd kan worden rond half februari 2021. Wij begrijpen er niets meer van.

 • Henk van der Wissel.

  Vanmorgen een afspraak gemaakt om te vaccineren,1e afspraak staat voor 17 april en 2e afspraak staat voor 22 mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *