Voorzitter Ahmet Kasal van de Sultan Ahmet Moskee heeft er spijt van dat hij dit weekend tegen Dagblad Zaanstreek uitspraken over politiek heeft gedaan. 

“Een moskee is juist de plek voor respect en saamhorigheid” zegt hij tegen de krant.

Kasal en plaatsvervangend imam A-Majid Boudra vertelden Leonie Groen van het Noordhollands Dagblad dat ze Erdogan steunden omdat hij “van Turkije een machtig land maakt”.

Ze hadden stevige uitspraken: “Hij gaat het land zuiveren” en “De doodstraf moet ingevoerd worden”.

Maandag tapten ze in de krant uit een ander vaatje:

“De moskee is niet de plek om politiek te bedrijven en over politiek te spreken. De moskee staat open voor iedereen, ongeacht ras, geslacht, seksuele voorkeur en overtuiging. Iedereen is welkom. Dat moet zo blijven. We willen geen spanningen tussen de verschillende bezoekers. Wij gaan niet oproepen om de straat op te gaan.”

Maar hoe zit het met de relatie tussen de moskee en Turkije?

De Sultan Ahmet Moskee is onderdeel van Diyanet, het Turkse Presidium voor Godsdienstzaken dat valt onder het ministerie van Algemene Zaken, en als zodanig onder de Turkse premier. Alle imams die via het directoraat worden opgeleid zijn overheidsdienaren.

In Nederland vallen de moskeeën onder de Islamitische Stichting Nederland, de Nederlandse tak van Diyanet.

Toen de moskee in 1995 geopend werd, waren daar ook de Turkse ambassadeur Celikkol en het hoofd van het Turkse Directoraat voor Godsdienstzaken Ylmaz aanwezig.

Diyanet en de Islamitische Stichting, en daarmee ook de moskee en de imam, zijn onderdeel van het Turkse staatsapparaat en vallen onder Erdogan.

Burgemeester Faber heeft inmiddels Ahmet Kasal uitgenodigd voor een gesprek.

De foto linksboven komt van de website van de Sultan Ahmet Moskee