Hoe zit het met de Zaanse markthal?

Het Rozenhof dreigt langzaam leeg te lopen nu ook Promiss uit het overdekte winkelcentrum is vertrokken. Feestwinkel Party Air & Fun zou willen verhuizen naar de Westzijde. De plannen met de Vomar zijn nog steeds niet rond.

De Orkaan sprak met Mark Damman die nog steeds graag een overdekte foodmarkt op die plek wil hebben. Hij wacht vooral op stappen van Green Real Estate, de eigenaar van het winkelcentrum tussen Gedempte Gracht, Rozengracht en Dam.

Nadat de eigenaar aangaf de markthal in de Rozenhof een kans te willen geven werd het stil. Op de Facebook-pagina van de Zaanse Markthal wordt wel food-nieuws gedeeld, maar echt nieuws over de markthal ontbreekt.

markthal1Mark Damman zette wel een presentatie over de Zaanse Markthal online. Hij presenteerde zijn plannen aan o.a. Real Estate, de gemeente Zaanstad en in juni nog aan Ahold. In de presentatie wordt een indruk gegeven van de mogelijke nieuwe indeling. Ook worden er drie pijlers: Markt en Horeca en Food Historie, uitgewerkt. Maar komt de markt er ook?

Faillissement Miss Etam
Bij navraag stelt Mark Damman dat de bal bij Green Real Estate ligt. Er stond in juni een afspraak tussen Green en Damman. Deze werd afgezegd in verband met ‘actuele ontwikkelingen’. Wat die exact zijn kan hij niet vertellen, maar het faillissement van Miss Etam en Promiss, beide huurders in de Rozenhof, was net uitgesproken. Inmiddels heeft Promiss haar deuren gesloten. Het is nog onduidelijk wat er met Miss Etam gebeurt.

Daarnaast is het de vraag of winkels als Party Air & Fun en hobbywinkel Pipoos blijven in het steeds leger wordende winkelcentrum. Pipoos is het vestigingsbeleid onder de loep aan het nemen, zo blijkt uit een artikel op Retailnews. De winkel in feestartikelen zou gaan verhuizen naar de Westzijde.

Vomar
Damman vertelt aan De Orkaan dat Green Real Estate, in samenwerking met de gemeente, de Rozenhof en directe omgeving gaat aanpakken. Hier is eerder dit jaar een convenant over gesloten. Ook in de recent aangenomen Retailvisie van de gemeente is de Rozenhof nog steeds kerngebied.

Onderdeel van het plan is de wens ook een ingang van de Vomar in de Rozenhof te maken. Iets waar al jaren aan gewerkt wordt. Volgens Damman is dit voor Green belangrijk om de vervolgstappen te kunnen bepalen. Echter de Vomar had tegen de verwachting in nog niet getekend in juni. Onder de plannen van Damman – met daarin ook een plek voor de Vomar.

markthal2

Inmiddels is het enthousiasme voor een markthal ook opgepakt door andere ondernemers. Zo worden plannen ontwikkeld voor een Afrikaanse markt ‘Yada Yada’ op het Hembrugterrein. Een aantal ondernemers in de Chocoladefabriek (Verkade) is ook bezig met het ontwikkeling van een markt in het pand.

De lekkerste stad van Nederland
Damman kent de initiatieven en ziet mogelijkheden voor de beide ideeën. Wel denkt hij dat het een grote uitdaging voor hun zal worden om daar genoeg publiek te trekken, omdat beide initiatieven niet in de loop liggen. Maar graag denkt hij mee over een samenwerking. “Als we van Zaanstad de lekkerste stad van Nederland willen maken dan kun je deze plannen alleen maar toejuichen”; aldus Damman.

In de tussentijd wacht Damman op een nieuwe afspraak met Green en focust hij zich op andere werkzaamheden. Damman: “Er zit al een hoop tijd in de Zaanse Markthal. Het heeft pas zin om er meer tijd in te steken op het moment dat duidelijk is wat Green nu echt wil”.

Wel overweegt Damman de bijna 2000 fans op Facebook en de ruim 40 ondernemers die zich aangemeld hebben op de site, op te roepen om bij Green aan te geven dat ze van de Zaanse Markthal in de een succes willen maken. Damman hoopt daarmee wat vaart in de uitvoering van de plannen te krijgen.

 

Deel dit artikel:

2 reacties

  • De initiatieven in de oude Chocoladefabriek van Verkade nemen steeds meer vorm aan. Voor het eind van het jaar zou de eerste fase gerealiseerd moeten worden met een tiental ondernemers die een compleet assortiment aan ambachtelijke producten aan kunnen bieden, maar tevens de gelegenheid geven om ter plekke een hapje of een drankje te nuttigen.Lean en mean concept van samenwerkende ondernemers en een verrijking voor de Zaanstreek met een opwaardering van de Westzijde die hard nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *