Hofwijk Noord stapje dichterbij

De nieuwbouwplannen voor Hofwijk Noord zijn een stapje dichterbij gekomen. De gemeenteraad is akkoord gegaan met een besluit voor ‘Oostzijde 300 Zaandam’ waarin het terrein van Touwen alvast voorbereid wordt voor woningbouw.

Samen met het naastgelegen braakliggende terrein van Kan Palen moet dat Hofwijk Noord worden, een nieuwe wijk met 750 woningen.

Touwen gaat met behulp van Zaanstad verhuizen naar buiten de Zaanstreek en het terrein moet nu planologisch beschermd worden zodat er woningbouw kan komen. Het besluit geldt voor Oostzijde 300 en het naastgelegen Hof van Zaenden 69 en 71. Daar zitten TrendzetBouw en Pallethandel De Boer. De eigenaar van het terrein van Kan Palen wordt ook eigenaar van het Touwen-terrein en waarschijnlijk van Hof van Zaenden 69 en 71.

“Met Pallethandel De Boer heeft de eigenaar van Kan Houtverduurzaming B.V. inmiddels een principeovereenkomst; voorwaarde is dat er een geschikte locatie voor de pallethandel wordt gevonden. Met TrendzetBouw is nog geen overeenkomst gesloten; er zijn gesprekken gaande. Uitgangspunt is dat op vrijwillige basis met de betrokkenen tot overeenstemming wordt gekomen.”

Hofwijk Noord is één van de vijf plannen in de Kogerveldwijk die in 2020 een rijkssubsidie kregen om de ontwikkeling te versnellen. In 2023 moet daar gebouwd worden. Het bestemmingsplan voor de eerste fase van Hofwijk Noord wordt naar verwachting in de 2e helft van 2021 ter inzage gelegd.

In november 2019 werd bekend dat € 6,4 miljoen nodig was voor ‘Hofwijk Noord’ om grond te saneren, de verhuizing van Touwen te betalen en voor verdere ontwikkeling. Zaanstad moet daar de helft van opbrengen. Begin 2020 werd nog eens een subsidie van € 3,2 miljoen binnengehaald waardoor de financiering rond was.

Lees ook: Hofwijk: 750 woningen in Kogerveldwijk.

Touwen besloot in oktober 2020 te vertrekken uit de Zaanstreek. PVV en POV waren overigens tegen het voorbereidingsbesluit omdat zij vonden dat Zaanstad niet genoeg z’n best had gedaan om Touwen voor de Zaanstreek te behouden. Volgens Zaanstad heeft “Touwen en Co. er zelf voor gekozen naar een nieuwe vestiging elders te gaan.”

Touwen door Wim de Jong, Gemeentearchief Zaanstad, 2004
Impressie Hofwijk
Deel dit artikel:

4 reacties

 • Peter van Haasen - PVV Zaanstad

  Was het maar zo dat Touwen & Co er zelf voor had gekozen om Zaanstad te verlaten.
  Na contacten met Dhr. Bras, Algemeen directeur van Touwen en Co bleek dat Touwen diverse malen contact heeft gehad ben het bureau dat grond uitgaf voor Hoogtij.
  Er bleek geen plaats voor Touwen vanwege de milieu zonering. De prijs die gevraagd werd was ook extreem veel hoger dan het landelijk gemiddelde, ondanks dat Touwen op de Oostzijde 300 plaats maakte voor woningbouw was daar niet over te praten.
  Na de aangenomen motie van de PVV, voor een inspanningsverplichting om proberen Touwen voor Zaanstad te behouden is er geen enkel initiatief of contact geweest uit de Gemeente met Touwen & Co.
  Aangezien Touwen een landelijk opererend bedrijf is waren ze niet gebonden aan de Zaanstreek en hebben ze eieren voor hun geld gekozen.
  Dus ja, uiteindelijk na tegenwerking vanuit de gemeente heeft Touwen er zelf voor gekozen om uit de Zaanstreek te vertrekken.
  Geef ze eens ongelijk

  • G Docter

   En zo wordt je constant op het verkeerde been gezet door deze gemeente. Zo hoor je achteraf of toevallig het ware.Dus deze Gem.is niet te vertrouwen.

 • Mischa Bosveld

  Leuk dat er nog meer woningbouw in de Hofwijk komt, maar wat gaat er gebeuren met de huidige portiekwoningen aan de Hof van Zaenden? Deze dateren al weer uit de jaren 50 van de vorige eeuw en afgezien dat alle buitengevels nu een mooie lik verf krijgen, is het qua onderhoud niet echt best gesteld (lees: slechte isolatie/energielabel + o.a. poreuze binnenmuren).
  Wellicht dat de lokale partijen daar ook vragen over kunnen stellen?

 • Ron Bouw

  Is het ” De Orkaan” bekend dat er op 30 november en 1 december via Zoom een online bijeenkomst over de ontwikkelingen in Hofwijk zijn, start om 19.00 uur.
  Presentatie van het bestemmingsplan en een presentatie van de architect: Ja hoor daar is Sjoerd Soeters weer.
  Bestemmingsplan wordt voor Zaanstad gemaakt door de projectontwikkelaar, beide bedrijven zijn van dezelfde eigenaar,dat klopt niet!
  Er zijn ook geheime afspraken door Zaanstad met de ontwikkelaar gemaakt, dus als ik jullie was, zou ik maar meekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *