Hondenbelasting ZNSTD. Laatste jaar?

Ons land is verdeeld als het gaat om het betalen voor de shit van Luna, Diesel, Bir en Spike.

De gemeentelijke belastingbiljetten bereiken deze weken onze brievenbussen en de Zaanse hondenbezitters worden geconfronteerd met het bedrag dat ze voor hun trouwe vriend(en) betalen.

In meer dan 100 gemeenten in Nederland betaal je geen hondenbelasting.

Zelfs in Amsterdam (is poep op de stoep) kun je sinds dit jaar onbelast van je hond genieten.

De Zaankanters betalen nog wel. Of je nou een kleine maltezer hebt of een potige Akbash, voor de eerste hond € 69,35 en voor elke hond extra € 113,58. Daarmee is ZNSTD bij lange na niet de duurste hondenmelker van het land. In Noordwijk betaal je € 122, – voor je eerste hond (maar daar heb je dan wel een reusachtig hondentoilet in de achtertuin).

Wij berekenden* met de natte neus vinger dat de belasting ZNSTD ongeveer anderhalf miljoen euro oplevert. Op de website staat:

‘Met de opbrengsten van hondenbelasting zorgt de gemeente onder andere voor voorzieningen voor honden. Daardoor kunnen hondenbezitters in Zaanstad genieten van hun hond, zonder dat andere burgers daar last van hebben.’

De gemeente mag mensen met een laag inkomen de belasting voor één hond kwijtschelden, maar daarvoor moeten ambtenaren aan de bak om het bezwaar te beoordelen. Het controleren van de hondenbelasting zou meerdere keren per jaar plaatsvinden, ook dat lijkt ons geen vrijwilligerswerk.

Wij vragen ons af of het sop de kool wel waard is. Tijd om een voorbeeld te nemen aan onze grote buurman?

Het model op de foto rechtsboven is Luna.

Bir

Bir de beagle verstopt zich voor de controleur

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Broekjevol de 3e

  Het is zonde dat de honden belasting niet alleen voor honden en hun baasjes gebruikt (hoeft te) word(en).
  Vaak wordt er in discussies ook nog het kat versus hond verhaal bij gehaald,aar dat lijkt mij niet relevant omdat er voor katten geen voorzieningen getroffen worden.

 • Het prettige van afschaffen is dat de asociale hondenbezitter niet meer kan schermen met het betalen van hondenbelasting als hij de drollen van zijn geliefde viervoeter niet opruimt. Let wel, ik zeg hier niet dat alle hondenbezitters asociaal zijn.

 • Tonkelboon

  Natuurlijk moet die middeleeuwse belasting opgeheven worden! Maar dat zal in armlastig Zaanstad nog wel even duren denk ik…Ze hebben nu al geen centjes om de openbare ruimte te onderhouden… En ik kom echt héél veel mensen tegen op m’n dagelijkse ronde met mijn honden die keurig de stront opruimen… Maar goed, tegen bankhangende hondenhaters die altijd maar stigmatiseren doe je niks…

 • Frank van der Veen

  Wij hebben 12 jaar een hond gehad en 12 jaar geen hondenbelasting betaald. En in die 12 nog nooit een controleur van de hondenbelasting aan de deur gehad. Het lijkt mij dan ook zeer reëel dat deze zinloze belasting dan ook afgeschaft gaat worden, want de gemeente heeft geen geld voor extra controleurs.

 • rob krul

  jarenlang alleen geleefd met hond en kwijtschelding hondje is 3 jaar geleden overleden en afgelopen september ben ik getrouwd en nu krijgen we een aanslag voor de hond waarvan ik al heb opgegeven 3 jaar geleden dat ze overleden was
  probeer nu maar een kwijtschelding te krijgen want ze willen een geschreven melding van de dierenarts die krijg je na 3 jaar niet meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *