Honigfabriek, Koog (23 ‘nieuwe’ monumenten #6)

Sinds 19 februari is Zaanstad 23 gemeentelijke monumenten rijker: arbeiderswoningen, houten huizen, een kerk, een Vermaning, een begraafplaats, kantoorvilla’s, fabrieken, scholen, een pastorie, een boerderij en een voormalige burgemeesterswoning.

De Orkaan fietst ze in deze weken allemaal langs, zet ze op de foto en op de kaart en plaatst de toelichting erbij over het hoe en waarom van de monumentale status. (En we vullen het aan voor zover dat mogelijk is.)

Honigfabriek, Zuideinde 72 t/m 100, Koog aan de Zaan

“Het fabriekscomplex is van belang als voorbeeld van de industriële ontwikkeling in de Zaanstreek in de 20e eeuw, specifiek de voedingsmiddelenindustrie. In het bijzonder als oorspronkelijk onderdeel van de fabrieken van de bekende Zaanse fabrikantenfamilie Honig. Tastbaar overblijfsel van de opkomst en groei van de Zaanse industrie in de 20ste eeuw, de tweede Zaanse bloeiperiode. De fabrieken van Honig zijn bepalend geweest voor de geschiedenis van de Zaanstreek en in het bijzonder voor Koog aan de Zaan.

Deze voormalige fabriek heeft zeldzaamheidswaarde als oorspronkelijk onderdeel van de 20e eeuwse industrialisatie aan de Zaan. Er stonden in de 19e en groot deel van de 20ste eeuw vele fabrieken aan de Zaan. Veel van deze fabrieken zijn al verdwenen en daarom worden dit soort fabriekscomplexen langs de Zaan zeldzaam. Fabrieken waarbij de bouwgeschiedenis vanaf oprichting nog herkenbaar aanwezig is zijn zeer zeldzaam.

Lofts

Recent was het complex in het nieuws omdat er in De Bij “21 exclusieve lofts met een authentiek industrieel karakter” (€ 375.000,- tot € 850.000) en 74 appartementen (zonder parkeerplaats) komen.

In 2017 waren er nog sloopplannen van Ten Brinke Vastgoedontwikkeling uit Varsseveld.

februari 2021 (ook foto boven)
2017

Fotograaf Menno de Haas maakte in 2016 deze foto, de Honigfabriek was destijds een creatieve broedplaats, dit was tijdens het evenement ‘Food for Thought’.

Bekijk hier de hele lijst of zoek ze hieronder op de kaart.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *