Hoofdagent Tom Verweij schrijft column over Poelenburg

Op de befaamde Facebookpagina van de Politie Zaanstreek verscheen vanmorgen een column van hoofdagent Tom Verweij.

Hij reageert hierin op de hectische weken waarin de gehele vaderlandse pers de werkzaamheden van Tom en zijn team onder een vergrootglas legde.

Over de overlast schrijft hij:

“Was er overlast? Jazeker. Maar niet meer als de jeugdoverlastplekken in Assendelft, Krommenie, Koog aan de Zaan, Oostzaan, Wormerveer en alle andere plaatsen in ons werkgebied.”

Over het gevlog:

“Daarbij kwam er iets wat voor ons als Zaanse dienders nieuw was: het vloggen van politie. Opeens kregen wij iedere keer als wij ter plaatse kwamen een camera voor onze neus geduwd. Behoorlijk irritant, maar niet strafbaar.”

De media:

“Ondertussen zoomde iedereen in op ons optreden. Er werd gezegd dat we veel te soft optreden. De harde lat moest eroverheen. Wij moesten eens kijken hoe de Spaanse politie in de badplaatsen overlast verhielp.”

Nog een keer media:

“Een van de voornaamste redenen dat ik bij de politie ben gegaan, is dat ik niet tegen onrecht kan. Het schrijven van bovenstaande alinea maakt mij oprecht kwaad van binnen, omdat er in de media een heel ander beeld naar voren kwam over ons werk en de situatie in de wijk dan wij hebben ervaren. Terwijl wij zichtbaar aanwezig waren in de wijk en goed werk verrichten, werden wij neergezet als soft. Dat is frustrerend.”

De houding van de politie:

“Gelukkig gingen mijn collega’s en ik niet mee in dat vreemde idee dat geweld alle problemen de wereld uit zou helpen en bleven wij professioneel handelen. We bleven in gesprek met de jongeren, maar ook met de buurtbewoners, winkeliers, de plaatselijke moskee, jongerenwerkers et cetera.”

Over iedereen die het beter weet:

“Werkt u niet bij de politie? U weet weinig van hoe u contact op moet bouwen met een jeugdgroep, wanneer een repressieve aanpak werkt en wanneer het goed is om in gesprek te blijven en wanneer wij geweld mogen toepassen. Wij hebben ervoor geleerd en ook van deze situatie hebben we weer veel opgestoken voor ons werk nu en in de toekomst.”

Lees hier de hele column van Tom Verweij

Hier is de Pauw-uitzending met Verweij en burgemeester Faber terug te zien.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Willemsen

  Dus eigenlijk is er maar weinig tot niets gebeurd in poelenburg. De politie had in feite alles onder controle; al jarenlang. Misschien had ie nog moeten zeggen dat hij maar niet begreep waarom mensen toch zo klaagden. Want klagen is voor de politie vervelend; zou je als politieman gewoon overspannen van raken. Afijn toen ik maandagavond laat door poelenburg heen fietste was het heerlijk rustig; niemand op straat te zien ook de politie niet. Hopelijk voor de mensen die zoveel overlast hebben ondervonden de rust eindelijk en voorgoed terugkeert.

 • Broekjevol de 3e

  “…Opeens kregen wij iedere keer als wij ter plaatse kwamen een camera voor onze neus geduwd. Behoorlijk irritant, maar niet strafbaar.”
  Mooi stukje maar is dat nou niet juist waar het (mede) fout gaat? Politie hinderen maar dat het niet strafbaar is?
  En hoewel ik zijn stukjes kan waarderen is hij wel wat kort zichtbaar naar de burgers toe.
  “Werkt u niet bij de politie? U weet weinig van hoe u contact op moet bouwen met een jeugdgroep…”
  Er van uit gaan dat je ergens alleen verstand van hebt als je een bepaalde functie hebt laat nou niet gelijk zien dat je zelf inlevingsvermogen hebt.

 • Barend

  Zo te lezen in de reacties op FB, is wel degelijk door een agent gezien dat er op een politieauto gedanst werd. Eenzelfde reactie “oh, het is voor je film zeker?, nou gooi er nog maar een paar..” van agenten op het gooien van tandenstokers of iets dergelijks naar een open raam van een politieauto, getuigd van zwak optreden. Ik kan mij niet voorstellen dat agenten dit aangeleerd krijgen. Eerder is het dat agenten in het ongewisse blijven over wanneer men wel mag optreden bij dit soort vernederingen. Tom’s verhaal is een goedpraat-verhaaltje, en daarom mocht ie mee met Faber naar Pauw. Nu moet ie nog bij zijn verhaal blijven.

 • TheMX

  Als je zwak blijft optreden, heb je morgen nog werk. Treedt je hard op dan is het probleem opgelost, en worden er minder agenten ingezet, en dus minder banen.

  Net politiek het in stand houden van je eigen baan.

  • Barend

   Haha, heldere visie op het gebeuren.

   • Ikke

    Fucking domme opmerking natuurlijk! Eigen werk in stand houden… dus als de vuilnismannen nu geen vuilnis ophalen dan is er veel vuilnis en hebben ze meer vuilnismannen nodig! Logica ten top… aan de zijlijn schreeuwen heet dat

    • Barend

     Haha, heldere vergelijking met vuilnis.

     Ff serieus nu; Ik sprak vandaag een agent.
     Deze wist te vertellen dat agenten niet op deze vernederende manier getraind worden om met conflicten om te gaan. De agenten die vernederd worden in de filmpies, zijn zeer onbekwaam. Tevens heerst de angst dat zodra men wel goed optreedt, ze door het publiek veroordeeld worden en door hogerhand niet gesteund worden. Er werd nog toegevoegd dat “in Amsterdam door de politie niet zo zacht opgetreden zou worden zoals in Poelenburg..”.

 • Karin Singeling

  Hoofdagent, met een d. Er staat nu Hoofagent zonder d. Dat is wel Haags trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *