Goed nieuws voor liefhebbers van de Krommenieër braderie en kerstmarkt: de gevreesde hoge rekening van bijna 1.900 euro voor een omgevingsvergunning wordt alsnog kwijtgescholden, er zou sprake zijn van een ‘miscommunicatie tussen de gemeente en de aanvrager’.
Dat meldt de gemeente Zaanstad zojuist in reactie op vragen van De Orkaan over het voortbestaan van de geliefde markt.
Gisteren berichtte De Orkaan dat de toekomst van de Krommenieër braderie aan een zijden draad hing. Organisator Raymond van der Velden van Line Up Events kreeg plotseling een forse aanslag van 1.842,85 euro gepresenteerd door de gemeente, met als reden: ‘Buitenplanse omgevingsplanactiviteit: overige gevallen’.
De schrik zat er goed in, zeker na de succesvolle voorjaarsmarkt van vorige week. Van der Velden noemde het besluit ‘onbegrijpelijk’ en stelde dat Zaanstad met zulke kosten het evenement ‘om zeep helpt’.
Ook winkeliersvereniging DOKA, initiatiefnemer van de jaarlijkse voorjaars-, najaars- en kerstmarkt, was onaangenaam verrast. Voorzitter Johan Duineveld noemde de gang van zaken ‘een donderslag bij heldere hemel’ en vreesde voor het voortbestaan van vooral de kleinere kerstmarkt.
‘Miscommunicatie’
Inmiddels heeft de gemeente gereageerd op de ontstane ophef. In een verklaring laat de woordvoerder namens wethouder Wessel Breunesse weten dat er sprake was van een miscommunicatie met de aanvrager. De omgevingsleges worden nu kwijtgescholden, al blijven de reguliere kosten voor de evenementenvergunning wel van kracht. ‘Voor de afhandeling hiervan nemen we contact op met de aanvrager.’
Complex
De gemeente benadrukt dat de situatie mede is ontstaan door strengere landelijke regelgeving rondom evenementen. Binnen het huidige Zaanse Omgevingsplan zijn er geen specifieke regels die evenementen als de braderie toestaan op de bestaande locaties. Daardoor is in formele zin een extra vergunning vereist. Dit raakt met name kleine, terugkerende evenementen hard.
Om dit in de toekomst te voorkomen werkt Zaanstad aan de ‘Aanpak evenementen meer mogelijk maken’. Daarbij wordt gewerkt aan locatieprofielen, zoals momenteel voor het Hembrugterrein en In ’t Veldpark. Op locaties met zo’n profiel hoeft straks alleen nog een reguliere evenementenvergunning te worden aangevraagd.
Voorzichtig optimisme
Hoewel het voorlopige financiële probleem lijkt opgelost, blijft organisator Van der Velden voorzichtig:
‘Het is fijn dat deze aanslag verdwijnt, maar het laat wel zien hoe kwetsbaar onze positie is. De regels zijn ingewikkeld en veranderen snel. We hopen dat Zaanstad werk maakt van die belofte om evenementen echt beter mogelijk te maken.’
Johan Duineveld van de DOKA reageert ook met gemengde gevoelens. Hij heeft er nu vertrouwen in dat de Kerstmarkt weer door kan gaan, maar:
‘Het zou beter zijn als goed wordt vastgelegd in bijvoorbeeld de Algemene Plaatselijke Verordening van Zaanstad, dat in kern-winkelgebieden braderieën passend zijn. Zonder dat daar een omgevingsvergunning voor hoeft te worden aangevraagd. Zodat we niet afhankelijk zijn van willekeur van de behandelende ambtenaar.’
Door: Merel Kan, met antwoorden van de wethouder op de Orkaan-vragen en gesprekken met Johan Duineveld van de DOKA en Raymond van der Velden van Line Up Events.
Wat is dat toch met Breunesse? Het lijkt wel dat waar die man zich mee bemoeit onenigheid ontstaat. De muziekschool, de Schans, evenementen, omgevingsleges...
1 keer is een incident
2 keer is een toevalligheid
3 keer is een patroon
Toch?
Chapeau voor de Orkaan! Super fijn dat jullie meteen verhaal zijn gaan halen bij de gemeente. Voor het zelfde geld had Line-Up het bedrag betaald en de handdoek in de ring gegooid.
Exact deze bureaucratische gierput is waar Krommenie-Assendelft in 1974 voor vreesde en tegen de samenvoeging tot ‘ZNSTD' protesteerden.
‘Miscommunicatie’ is natuurlijk een politiek correcte formulering van; Goh! Wat zijn we stom geweest en hebben zitten slapen.
“Binnen het huidige Zaanse Omgevingsplan zijn er geen specifieke regels die evenementen als de braderie toestaan op de bestaande locaties. Daardoor is in formele zin een extra vergunning vereist”.
Zaanstad is sinds de samenvoeging van de 7 deelgemeentes verzopen in een moeras van regelgeving waarin de wethouder blijkbaar niet meer weet wat zijn eigen ambtenaren uitspoken. Een moeras aan formulieren, aanvragen, heffingen, ontheffingen, vergunningen, etc. Een traditionele dorpse braderie behoeft een ‘extra vergunning’. Dat konden we - voor 1974 - hier in Krommenie prima samen regelen.
Via via hoorde ik op een verjaardagsfeestje het verhaal van een Zaanse ambtenaar die naar Safaripark de Beekse bergen was geweest en het raam van zijn auto open had gelaten. Als snel werden alle meegebrachte snacks door een - in zijn domesticiële soevereiniteit aangetaste olifant - verorberd.
Geheel niet verstoort vroeg de ambtenaar droogjes:
Heer O Fant, heeft u hiervoor een ‘Buitenplanse omgevingsplanactiviteit: overige gevallen’ vergunning?
De reactie van de olifant laat zich raden.
Zou het toch niet veel prettiger zijn als alle deelgemeentes weer een vorm van autonomie zouden krijgen? Onder de onontkoombare paraplu van Zaanstad maar met een bevrijding van de wurgende ketens der bureaucratie, die als reusachtige malende tandwielen elke initiatief tot ondernemen ten behoeven van de gemeenschap vermorzelt. Een stukje soevereiniteit dat ons in de stedelijke samensmelting van de jaren 70 is ontnomen.
Een stukje zelfbevoegdheid, zelfredzaamheid.
Gekozen bestuurders (sorry Jan, jij niet), neem het zo hoog in je vaandel geschreven en geroeptoeterde burgerparticipatie serieus. Vertrouw een lokale braderie toe aan de bewoners die daar al vele decennia ervaring mee hebben.
Wees niet de ambtenaar van de Beekse bergen.
Deze bijdrage ondersteun ik van harte.
De plaatsen binnen de gemeente Zaanstad zijn van en voor de inwoners(!), die een aantal taken belegd hadden bij een uitvoerder, voor het gemak: het stadhuis.
Politici hebben met hulp van de ambtenaren een machtsgreep gedaan en nu zijn de inwoners de onderdanen geworden van hen bij wie eigenlijk slechts organiserende en uitvoerende taken belegd waren.
Dus: oproer! Houdt de hooivorken gereed en trekt op naar de Zaanstadse junta. "Wat Wals is, vals is. Slaat allen ..." Of zo.
Miscommunicatie .....ja ja.
ik hoop dat het blijft ,wandt het is altijd gezellig.