Vanochtend zouden dertien (!) zittingen plaatsvinden bij de rechtbank in Haarlem van particuliere huisjesmelkers tegenover de gemeente Zaanstad. De eigenaren waren het niet eens met de beslissing van de gemeente om hun vergunning voor verkamering te weigeren of alleen te verlenen onder bepaalde voorwaarden.

Rechter Bruin besluit op dezelfde ochtend om de dertien hoorzittingen op verschillende tijdstippen samen te voegen en te behandelen in een grotere zitting die van 10.00 uur tot 12.45 uur duurt, dit omdat de zaken zo erg op elkaar lijken. 

Het draait eigenlijk allemaal om een aantal wijzigingen in 2021 van de huisvestingsverordening van gemeente Zaanstad. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om ‘onevenredige en onrechtvaardige effecten’ op de woningmarkt, door schaarste aan woningen, te verminderen en/of te voorkomen. De wijzigingen zorgen ervoor dat er een vergunningsplicht nodig is om zelfstandige woningen te verkameren en dat er bepaalde eisen aan deze vergunningen hangen: er mogen maximaal vier kamers per 100 meter worden verhuurd en de leefruimte (hier valt ook de keuken en badkamer onder) van de huurder moet minimaal 25 vierkante meter zijn om de zogenoemde leefbaarheid te verhogen. 

Schaarste

De eigenaren zijn het hier niet mee eens. Ten eerste wordt het begrip ‘schaarste in de woningmarkt’ onder de loep genomen. De drie advocaten van de groep particulieren vertellen dat er geen woningen vrijkomen in de woningmarkt als de verhuurde kamers van acht naar vier kamers moeten, zoals bij sommigen het geval is. De helft van de panden komt nu leeg te staan, wat geen oplossing biedt voor de woningschaarste binnen Zaanstad, de voornaamste reden van de gemeente om deze wijzigingen door te voeren.

Ten tweede beredeneren de advocaten van de tegenpartij dat er heel veel wordt gedacht aan de huurder, door bijvoorbeeld een minimaal aantal vierkante meters voor de leefruimte te verplichten, maar niet aan de verhuurder. Zij hebben nu eenmaal een grote investering gedaan in een pand en krijgen nu te maken met een wijziging van de wet. Er is zelfs een voorval geweest dat een verhuurder acht kamers brandveilig had gemaakt en dat er binnen een korte periode de wijzigingen werden gemaakt aan de huisvestingsverordening.

Win-win

De gemeente heeft de verhuurders tweeënhalf jaar geboden om ervoor te zorgen dat zij aan de voorwaarden van de nieuwe huisvestingsverordening voldoen. Zes maanden om een vergunning aan te vragen en twee jaar om ervoor te zorgen dat huurders uit het huis worden gezet. „Dit is een redelijke periode omdat een huurcontract meestal maar een jaar duurt.”, vertelt Pierik, de advocaat van Zaanstad. „Zo heeft de verhuurder nog een jaar speling.” 

Toch is dit niet genoeg voor de kamerverhuurders. „Wij worden nu als slechteriken beschouwd door de gemeente, maar mijn huurders zijn hartstikke blij met mij”, zegt meneer Duwan, een van de verhuurders, „Zij kunnen goedkoop wonen en ik verdien er geld mee: het is een win-win situatie.”

De uitspraak van de rechter is over zes weken bekend.

Foto: Stationsstraat Zaandam, één van de adressen waarover een conflict is.

Lees ook: Kamerverhuur Zaanstad onder vuur

Door: Remi Kerkhoven