Horeca wil lagere toeristenbelasting (en niet pas in 2022)

De afdeling Zaanstreek van Horeca Nederland wil dat Zaanstad snel wat gaat doen aan de hoogte van de toeristenbelasting.

Onderzoek naar zo’n aanpassing was door Zaanstad toegezegd, maar wethouder Krieger trok die toezegging vorige week in. Een ander tarief zou pas in 2022 ingaan.

Krieger suggereerde met het uitstel de hotelbranche een plezier te doen: “door de coronacrisis zit het toerisme in zwaar weer. Het college vindt het daarom onverstandig om op dit moment nieuw beleid voor deze sector in te voeren.”

Mark Lankveld (voorzitter hoteloverleg Zaanstad) en Ruud Keinemans (voorzitter KHN Zaanstreek) vinden juist wel dat er nieuw beleid moet komen, juist vanwege de coronacrisis:

“Logiesverstrekkers hebben nog steeds grote zorgen over de enorme hoogte van de toeristenbelasting, zij komen gemiddeld uit op wel 30% t.o.v. de kamerprijs. Door de coronacrisis zijn deze zorgen gestegen, in Zaanstad zien we een lagere stijging van de bezetting van hotelkamers dan in de rest van de regio en heel Nederland. Zaanstad heft nog steeds de hoogste toeristenbelasting van het land.”

Airbnb

Ook het uitstellen van het aanpakken van Airbnb is de Zaanse horeca een doorn in het oog:

“Nog steeds zien wij illegale en daarmee onveilige vormen van particuliere verhuur binnen de gemeentegrenzen van Zaanstad. Buiten dat veel particuliere kamerverhuur illegaal is dragen zij ook nog eens geen toeristenbelasting af, daarmee neemt de hoedanigheid van oneerlijke concurrentie nog grotere vormen aan.”

Handhaving van illegale verhuur en het afdragen van toeristenbelasting moet snel worden aangepakt volgens de opstellers van de brief aan de raad van Zaanstad: het kost geen geld (zoals Krieger stelt), maar levert juist geld op.

Een ander tarief zou vooral gedifferentieerd zijn: niet meer een vast bedrag per overnachting (€ 7 in Zaanstad), maar een percentage van de kamerhuur. Ook Amsterdam heeft dit systeem ingevoerd.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Jan de Laat

  Interessant stuk. Zeker gezien in het licht van de inspanningen van onze buren Amsterdam om de balans weer terug te vinden tussen wonen werken en toerisme. Zij willen de Coronacrisis gebruiken om de stad weer terug te krijgen voor bewoners. Daar vragen ze om in een veel getekende petitie. Maar ook om een tweede piek in Corona te kunnen voorkomen – en ook tegelijkertijd wel de economie te stimuleren waar de stad natuurlijk op drijft met veel werkgelegenheid. Een lastige discussie dus. Maar goed om die nu te voeren.
  En als zij die balans vinden wat betekent het dan voor Zaanstad, komen er dan meer toeristen naar ons toe. En wat betekent dat dan weer voor onze eigen balans wonen, werken en toerisme?

  Overigens – wij hebben toch niet de hoogste toeristenbelasting van het
  land (alhoewel hoog)? Amsterdam met 10,80, Rotterdam met 7,24 zitten hoger. Haarlemmermeer met 6,74, Ouder-Amstel met 6,56 zitten in de regio daar dicht tegen aan. Bovendien wordt het in het heel het land anders ingevuld naast een vast bedrag per overnachting, kiest men ook vooreen percentage van de overnachtingsprijs, of een classificatiesysteem met sterren.

  • De Orkaan

   Amsterdam heeft een ander systeem (7% plus €3 pp). Een kamer tot 120 (2 personen) is goedkopen qua belasting in Amsterdam, daarboven is het duurder. In Rotterdam is het nu 6,5% (dus tot € 230 is het goedkoper daar). Zaanstad is echt het duurste.

   En beleid zit er niet achter. Niet bij het vaststellen (begrotingstekort, liever toeristen laten betalen dan inwoners) en niet bij dit uitstel. In tegendeel: grootscheepse ontduiking wordt op de koop toe genomen.

 • Wat een drogredenen hanteert deze gemeente toch, het is vergelijkbaar met de onwaarheid zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *