Horror op de Jan de Wittestraat (part 2)

We schreven eerder over het leed aan de Jan de Wittestraat in Koog a/d Zaan: opgebroken, riolering en waterleiding kapot, gasleiding lek, stroom en straatverlichting uitgevallen. Zaanstad, de aannemer en Liander geven elkaar de schuld.

Het leed is nog niet geleden. Vandaag schreef Juliëtte Rot van DZ een brief aan wethouder Gerard Slegers en burgemeester Hamming met het relaas van een andere familie en de vraag of de gemeente zich in kan spannen om de problemen van de inwoners op te lossen.

En die problemen zijn niet kinderachtig. Op 21 september werd begonnen met de aanleg van leidingen (riool, gas, water) waarna het eigenlijk meteen mis ging: een ‘bouwstop’ vanwege vervuilde grond, verstopte waterleiding waardoor de garage blank kwam te staan, het water kon alleen weggepompt worden na de sloop het hekje in de voortuin.

“Daarna brak een rioolbuis en dreven de drollen en wc-papier letterlijk in het straatje in een sloot van water, de hele straat stond blank.”

Pas na weken was de straat weer dicht maar een zandauto raakte de waterleiding waardoor weer alles blank stond.

De bewoners van de Jan de Wittestraat hadden een hele dag geen water en mochten een volle week (!) geen water drinken uit de kraan. Het drinkwater was mogelijk vervuild met asbest en er was zand in de waterleiding terechtgekomen.

Het kleine straatje aan de J. de Wittestraat is nog steeds een puinhoop.

Juliëtte Rot:

“Nu blijkt dat de straat weer open moet, want er is iets niet goed gegaan met het riool. Het stinkt in het huis van een van de bewoners naar het riool en zij haar toilet doortrekt, komt het water met veel kabaal in haar natte cel terecht.”

De ‘grote baas’ van de Anteagroup zegt aanvankelijk dat de bewoonster dat moet opnemen met haar eigen loodgieter. Maar als hij dan zelf poolshoogte neemt wordt toegezegd dat het vrijdag (3 december) wordt aangepakt (“Dit is echter niet gebeurd.”)

Kort samengevat schuift men alles af.

Tot overmaat van ramp doet sinds 7 december de straatverlichting het helemaal niet meer over en kunnen hulpdiensten de straat niet langer bereiken omdat de straat is afgezet.

Juliëtte Rot:

“U begrijpt dat hier sprake is van een totaal onacceptabele leefsituatie en wij willen u met klem verzoeken hierin handelend op te treden. De veiligheid van onze inwoners dient gewaarborgd te zijn.”

Er werden foto’s meegestuurd:

Leidingen leggen…
Overstroming in de gang
Een zandpad na de overtroming

Bekijk ook: Griezelen in Jan de Wittestraat (filmpje)

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Rene Minnebo

  Citaat uit bovenstaande tekst

  verstopte waterleiding waardoor de garage blank kwam te staan

  die vind ik goed, zal wel verstopte riool leiding zijn geweest. Een waterleiding die verstopt is, wat overigens wel kan zorgt niet voor een overstroming dat doet deze alleen als hij breekt in dit geval komt er alleen geen water meer uit de leiding.

 • S.Meijn

  Dit is niet leuk om te lezen, jaren geleden het zelfde meegemaakt met het riool. Kreeg ik ook de schuld dat ik de afvoer niet goed had aangesloten op het riool. Wij waren net aangesloten op het nieuwe riool. De straat lag er nog niet in.letterlijk zij de gemeente ambtenaar, ( u zal het zelf wel aangesloten hebben hahahahhaha) Nou het lag toch even anders, op vrijdag middag kwam de gemeente polshoogte nemen,wat bleek zij kwamen ook niet verder met hun slang in het riool kwam zo’n 2 meter te kort.Men zij niets en ging weer weg. Zaterdag ochtend 7 uur stonden er twee mensen aan de deur die kwamen kijken wat er aan de hand was.Na een bak koffie en wat koek ging men graven. Wat bleek wij waren niet aan gesloten, een klein foutje van de mensen die met het riool bezig waren geweest. Men heeft ons aan gesloten alles liep weer perfect. Maandag ochtend 8 uur heb toch even de ambtenaar gebeld met de meededeling dat wij niet waren aan gesloten. op het riool hahahaha, hij heeft niets meer van zich laten horen. De gemeente is erg goed om bewoners de schuld te geven. En als blijkt dat zij zelf de schuld zijn hoor je er nooit meer wat van.

 • Jeroen Mattens

  Uw verslaggever leest kennelijk te veel Telegraaf en AD waar alles horror en bizar is. Zeer irritante manier van verslaggeving. Zal best een hoop overlast geven, maar het wordt pas horror als er woningen ontploffen, een opa zwaar verminkt naar buiten strompelt etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *