In april liet burgemeester Vreeman zich ludiek in de boeien slaan door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s), en gisteren werd door ‘Wonen in de Zaanstreek’ een video uit 2015 online gezet van een dag uit het leven van handhavers (BOA’s) en straattoezicht. 

Het imago van de mannen m/v die bekeuringen uitdelen, foute fietsen weghalen, mensen aanspreken op vervelend gedrag, en die sinds kort zelfs mensen kunnen meenemen naar het bureau, wordt steeds beter.

Maar niet bij de collega’s van Politie Zaanstreek…

Geen bemoeienis

Met dit bericht op hun befaamde Facebookpagina trekken zij hun handen van de daden van hun collega’s van handhaving af:

  • Met de kop: DON’T SHOOT THE MESSENGER! geeft de politie m/v aan dat ze slechts de boodschapper zijn van het niet-populaire feit dat de fietsen zijn verwijderd.
  • “Wij hebben hier geen bemoeienis mee” laat ook aan duidelijkheid niet te wensen over…

Bij het 2015-filmpje stond nog: “De handhavers hebben kennis en ervaring over de buurt en werken samen met inwoners, bedrijven en politie.” In 2017 waait er kennelijk een andere wind.

Probleem

Beste burgemeester, wij zijn geen goeroe, geen communicatiedeskundige en geen consultant op welk vlak dan ook, maar wij voelen aan ons Zaanwater dat dit niet fijn is. Voor problemen zoals op de Rozengracht of… ach noem maar op… zouden wij graag zien dat de gemeentelijke diensten die staan voor onze veiligheid, de gelederen sluiten. Bemoeienis met elkaar lijkt ons een eerste vereiste.

Update:

Via Facebook reageerde Edde Beket. Hij heeft misschien een punt:

De populaire boevenspotter werd omarmd door onze politie, terwijl er ‘geen bemoeienis’ zou zijn met onze officiële, getrainde handhavers…

 

Dat de politie niks te maken heeft met de fietsenactie, wordt overigens ontkend door de wijkagent in Krommenie.