Huisbioloog David Sluis: Jij vieze vuile STINKWANTS!

stinkwantz david sluis

Nee, dat is niet aan de lezer gericht, maar hopelijk heb ik nu je attentie, want dit keer zijn weer veel leuke wetenswaardigheden te leren over onder andere de Stinkwants.

Het is geen grap, dat is zijn naam, of een van de vele: Groene schildwants, Groene wants. Maar wat zijn wantsen eigenlijk? We beginnen even bij de absolute basis.

Je had natuurlijk al gezien dat dit een insect is? Reminder! Alle insecten hebben 6 poten, spinnen 8. Je hebt op de wereld miljoenen soorten insecten en ook in Nederland ca 20.000 stuks. Je kunt deze in 2 groepen onderverdelen, te weten:

 • Soorten met een VOLLEDIGE gedaanteverwisseling
 • Soorten met een ONVOLLEDIGE gedaanteverwisseling

Wat wordt daarmee bedoeld? Elk insect begint als een ei dat wordt ‘gelegd’. Wat er daarna gebeurt hangt samen met de gedaanteverwisseling. Neem een vlinder. Eerst is het een ei, dat groeit uit tot een rups. De rups verpopt zich en een daar komt een volwassen vlinder tevoorschijn. Wat mij betreft een van de grootste wonderen der natuur. De rups is ‘ineens’ een vlinder en hij heeft een VOLLEDIGE gedaanteverwisseling ondergaan. Bij bv kevers gaat dit net zo. Maar…

Er zijn ook soorten waarbij het heel anders gaat. Die beginnen als ei, en uit dat ei komt een minidier wat al sterk lijkt op hoe ze eruitzien als ze volwassen zijn. Het dier groeit geleidelijk, en als zijn exoskelet (zeg maar de huid van het insect) te krap wordt, ‘trekt’ hij deze uit (vervelling). Dit gaat een aantal keren zo door totdat het insect volwassen is. Ze ondergaan dus een ONVOLLEDIGE gedaanteverwisseling. De onvolwassen dieren worden overigens nimf genoemd. Insecten die deze vorm van verwisseling kennen zijn o.a. de sprinkhanen, krekels, libellen en dus wantsen! Maar wat zijn nu wantsen? (tekst gaat door na de wants-foto)

Wantsen worden ook wel snavelinsecten genoemd. Ze hebben allemaal een zuigorgaan (een soort rietje), wat wel wat lijkt op een snavel. Meestal zit de snavel/rietje opgeklapt onder de kop. Met dat rietje zuigen ze iets uit. De meeste zuigen in planten en kunnen soms een behoorlijke schade aan oogsten aanrichten. Ook worden door dat zuigen soms gallen ontwikkeld. Sommige zijn roofzuchtig en zuigen andere insecten leeg. De bed wants was vroeger berucht onder de mens, jakkie! In Nederland heb je behoorlijk veel soorten wantsen, ongeveer 1600. (Na de pikante wants-foto gaan we verder)

Stinkwants-volwassen-parend-vliezige-voorvleugel-zichtbaar

Interessant is ook dat dit type wantsen, zoals de Stinkwants een deels verharde, en een deels vliezige voorvleugel hebben (ze hebben ook nog achtervleugels en die zijn altijd vliezig). Dit kun je goed zien op de foto van de parende Stinkwantsen. De meeste kunnen ook redelijk vliegen. In het najaar wordt de Stinkwants trouwens helemaal bruin van kleur. Dat doen ze, om niet op te vallen in hun winterslaap op een boomstam. Slim he! In het voorjaar kleurt hij weer mee met de groene kleur van de bladeren. (weer een wants-foto die niet geschikt is voor minderjarige kijkers, daarna tikken we nog even door)

Stinkwants-volwassen-parend

De stinkwants is heel algemeen en ik kom hem vaak tegen aan de randen van bosschages gewoon om de hoek. Hij heet stinkwants, en meer wantsen hebben dat omdat ze een weeïge stinkende substantie kunnen afscheiden bij beetpakken of gevaar. Dit wordt geproduceerd door speciale klieren. Deze lucht is zo penetrant, dat gewassen hier ook naar gaan ruiken en dan heb jij gegeten, en de wants gedronken..

Stinkwants-nimf

Tot slot nog een waarschuwing. Pak niet zomaar een wants beet als je er eentje ziet. Met het grootste gemak steken ze je, en dat schijnt zeer pijnlijk te zijn!

3 Reacties op Huisbioloog David Sluis: Jij vieze vuile STINKWANTS!

 1. hans van loo says:

  Schaamteloos publiekelijk parend.En het dan ook nog fotograferen…

 2. Jan Broersma says:

  David, ik kijk elke week weer uit naar jouw artikel als huisbioloog van de Orkaan, ik leer elke keer weer wat bij, heel interessant! Bedankt!

 3. Gre Luttik says:

  Tijdens een vakantie in een plaggenhut kennis gemaakt met deze grapjasjes. Als het donker is gedaald begint hun pret.
  Prikkie au. Ook de beide honden werden slachtoffer. Zaten die dingen gewoon in het matras! Rare jongens die wantsen.
  Na twee nachten had ik het gehad met dat avontuur onder de plaggen. Maar de gedachte dat ik ze zou kunnen meegenomen hebben in mijn koffer heeft me nog een paar weken bezig gehouden…..
  Verigens sluit ik me aan bij de vorige reactie. Ik kijk ook alle weken weer uit naar een nieuwe aflevering van wat er allemaal groeit onder blaadjes en stenen en struiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>