Huisbioloog David Sluis: Mijn naam is Boomkruiper

Boomkruiper, wel eens van gehoord? Of sterker nog, wel eens gezien? Nee??? Daar gaan we dan nu verandering in brengen.

De Boomkruiper is een vogel die in elke woonwijk/bos algemeen aanwezig is, maar niet zo talrijk als bv de Merel. In woonwijk het Kalf bv, broeden geschat ca 10 tot 20 broedparen (maar misschien wel meer).

Het punt met de Boomkruiper is, dat hij nauwelijks visueel opvalt. Het is een klein vogeltje, en overwegend bruin van kleur. Ook beweegt hij zich onopvallend. Hij kruipt langs boomstammen en stenen muren gemakkelijk omhoog (en niet ook weer omlaag zoals de Boomklever, maar die hebben we hier niet). Zijn staartveren dienen als een soort van steun hierbij (zie foto boven).

Waar hij wel gemakkelijk aan is te herkennen is zijn roep/zang. Als je die eenmaal kent, en je fietst of wandelt door een woonwijk of park, dan is ie ineens veel gehoord en gezien. Geluiden omschrijven is altijd lastig, maar ik waag een poging. Het is een hoge ijle triller. De zang is in 3 a 4 gedeelten waarbij de laatste strofe het langst is. Kijk en luister anders even bij de vogelbescherming voor een geluidsfragment.

Jonge-boomkruiper-die-niet-wil-opvallen

Ik heb diverse jaren achtereen een nest boomkruipers onder mijn dakpannen gehad, maar nu broeden ze bij de buren. Maar ze broeden ook in andere holten en spleten. Als ie langzaam en schoksgewijs de stam of takken van een boom opklimt (of muur), zoekt hij naar insecten en andere ongewervelden. De boomkruiper heeft een dunne puntige snavel (als een pincet) en dat komt goed van pas. Het is een zogenaamde standvogel. Dit betekent dat hij niet wegtrekt in de herfst en winter. Hij moet dus ook in barre omstandigheden voedsel zoeken. Bij grote koude kruipen ze bij elkaar.

Dus beluister een paar keer het geluidsfragment en ga op zoek in je eigen omgeving. Wedden dat jij hem ook gaat zien!

Jonge-boomkruiper

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Chris

  In de wijk Westerkoog zie en hoor je de vogel ook.

 • Jan Broersma

  David,bij ons in de Oostzijde ook meermalen gesignaleerd, leuk om er nu meer over te lezen.

 • Monique Zonneveld

  Op de parallelweg in Koog ad Zaan komt ook soms een paartje in een vlierboom op zoek naar insecten. Grappig dat ze ook onder de dakpannen huizen. Wij hadden een speciale nestkast in de boom opgehangen, maar daar heb ik ze nog niet gebruik van zien maken. Leuke stukjes David en de Orkaan.

 • Gre Luttik

  Ben een keer geschrokken van dit vogeltje. Ik liep naar de appelboom om een appel te plukken. Zat er kennelijk eentje tegen de stam. En die vloog rakelings ver mijn hoofd. Ze zijn dus niet echt bang voor ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *