Huur een auto in Amsterdam en je bent in no time in het prachtige Waterland

Je gelooft je ogen niet als je net buiten Amsterdam de afslag richting de regio Waterland neemt.

Waterland bestaat uit de dorpen Monnickendam, Marken, Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Overleek, Purmer, Watergang, Uitdam en Zuiderwoude. Stuk voor stuk dorpen met de typische Noord Hollandse huizen, veelal van hout in oerhollandse kleuren.

Broek in Waterland is een plaatje, ga er lekker wandelen en huizen kijken, maar er is meer. Er is in deze regio een reeks aan monumenten en natuurijk heel veel water. Het ligt immers aan IJsselmeer en Markermeer. Om met dat laatste te beginnen, is het een aanrader om auto huren Amsterdam te raadplegen en met de auto naar Waterland te rijden. Parkeer de auto op de grote parkeerplaats van Marken en fiets of te wandel richting het Paard van Marken. Het is de vuurtoren die fier aan de rand van het Markermeer staat.

Maak een boottocht vanuit Marken

Om op Marken te komen moet je de dijk over. Je waant je werkelijk in een andere wereld en kunt je er gemakkelijk een middag vermaken. Er zijn winkeltjes en restaurantjes en natuurlijk is er de haven waar je vooral prachtig houten platbodems -voornamelijk van de Bruine Vloot- ziet liggen, maar zeker in de zomer ook andere schepen zoals snelle polyester jachten. Van hieruit kun je ook zelf een boottocht maken.

Ben je een cultuurliefhebber sla dan het atelier van Trix Oostermann op Marken niet over. Zij maakt schilderijen die zijn geïnspireerd op de werfjes van Marken. Liefhebbers van historie wordt aangeraden het huisje van Sijtje Boes te bekijken. Dan ervaar je authentiek Marken, zoals het ooit was dus.

Heel andere wereld, en toch dicht bij Amsterdam

Dat het een heel andere wereld is en toch zo dicht bij Amsterdam, voel je ook in dorpen als Zuiderwouden of Uitdam. Je begeeft je midden in de natuur en tussen de authentieke huizen. Oerhollands en gezellig.

In Monnickendam, de grootste plaats van alle eerder genoemde dorpen, heeft winkels en een gezellige haven, en ook een museum. Dit Waterlands Museum De Speeltoren is een plek vol verhalen. Je komt er alles te weten over hoe het Waterlands landschap is ontstaan.

Opvallend: DDR Museum in Monnickendam

Heel bijzonder is het DDR Museum in Monnickendam. DDR museum? Jazeker. Een uniek museum, klein en maar vijftien kilometer van Amsterdam. Houdt er rekening mee als je via Easyterra een auto huurt, dat dit museum op afspraak te bezoeken is, maar het is zeker de moeite waard. De presentatie die je daar treft vertelt over leven, werken en politiek in de periode 1949-1990. De veertig jaar waarin de DDR bestond. Dit museum komt voort uit een privéverzameling van Friso en Thea de Zeeuw en wordt beheerd door de onafhankelijke stichting DDR collectie.

Partnerproductie i.s.m. Twenty Four Webvertising B.V.

 

Deel dit artikel: