Ideetje voor Zaanse Schans: 15 jaar tijdelijke garage?

Bewoners van de Zaanse Schans en Haaldersbroek en bedrijven die daar zijn gevestigd, zijn blij met het voorstel voor een tijdelijke parkeergarage achter het Verkadepaviljoen van het Zaans Museum.

Zij stellen zelfs voor om het niet 5 jaar tijdelijk te maken maar de garage 10 of 15 jaar te laten staan. Dan is er geen kapitaalvernietiging en bovendien hoeft dan niet meer over een verdienmodel gesteggeld te worden, die garage levert immers genoeg op.

Zo’n gezamenlijk verdienmodel is sowieso een onhaalbare kaart, schrijven ze aan de gemeenteraad van Zaanstad:

“Inmiddels is het bij de werkgroep verdienmodel wel duidelijk geworden dat één verdienmodel met zoveel verschillende partijen een utopie is.”

De bewoners en bedrijven blijven bij hun standpunt: de Zaanse Schans is geen openluchtmuseum, elke expansie of facilitering van de groei moet worden vermeden. Dus geen parkeeropties aan de zuidkant van het Leeghwaterweg. Hun conclusie:

“de ontwikkelstrategie heeft geen enkel draagvlak. (…) er zijn slechts twee ingrepen noodzakelijk, de parkeervoorziening en het fietspad. De overige ingrepen zijn overbodig.”

Dat de ontwikkelstrategie geen draagvlak heeft is een fantasietje van de briefschrijvers. Dat gaat om Bernhard Groot (Bewonersvereniging Zaanse Schans), Sylvia Dermout (Bewonersvereniging Zaanse Schans), Ko Kraakman (Ondernemersvereniging OVZS) en Marc van Dorth (Ondernemersvereniging OV1509). Ook Zeilvereniging De Onderlinge en de Fietsersbond hebben wel bezwaren. Daarentegen zijn Zaans Erfgoed, Stichting de Zaanse Schans, de Zaansche Molen, Zaans Museum en het Michael College vóór de ontwikkelstrategie. VV Zaandijk is voor als je mogen blijven, kunnen groeien en parkeren (desnoods ergens anders).

Wethouder Sanna Munnikendam en voorzitter Piet Oudega van Zaanse Schans beweren het omgekeerde: (bijna) iedereen is voor de ontwikkelstrategie. Ook dat is in strijd met de werkelijkheid. Er zijn fundamentele belangentegenstellingen en meningsverschillen over de Zaanse Schans. Rondvaartondernemer Gaby Lovers sprak tegenover Job Woudt van het Financieele Dagblad van een wespennest. Misschien handig om dat onder ogen te zien?

De plek waar de ’tijdelijke’ garage zou moeten komen

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *