Schetsen voor Zaandam Centrum-Oost

“Zaandam Centrum-Oost”. Het klinkt neutraal, ver weg en weinig opwindend. Ten onrechte.

Het is het hele stuk ‘achtergebleven’ en ‘overgeslagen’ Zaandam: de Wilhelminasluis, de Klauwershoek, de Burcht, de Zuiddijk, de Peperstraat…

Op 22 mei werd daarover gepraat door bewoners die ook hun plannen konden voorstellen. Die werden dan getekend door ‘artist in residence’ Olivier Rijcken.

Wethouder Rita Visscher-Noordzij maakte de foto van de tekenaar. En Rijcken zette vervolgens zijn schetsen via Twitter online. Boven het plan voor de Zuiddijk (?). Onder de foto de sluis en de Burcht.

Wilhelminasluis

De Burcht

Meer informatie over MAAK oost.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Ben

  Ik zou wat luxe appartementen bouwen/ een woontoren bij de Burcht bijvoorbeeld. Dat zou goed zijn voor de buurt. Meer mensen met geld, beter voor de Zuiddijk en de middenstand in de buurt. Tis nu wel heel armoedig, jammer. Slagerij de Ridder die weg gaat. Heel jammer. Ik hoop dat er een goede bestemming in de plaats komt. Svp geen kapsalon. Want die hebben we genoeg op de Zuiddjk.Een fijne bakker, zou mooi zijn bijvoorbeeld.

 • OogContact

  Wat een gemiste kans. Zaandam/Zaanstad mist een plein met allure. En niet een plein met in het midden een zitje. De vereniging Hart voor Stad heeft aan Sjoerd Soeters een tekening overhandigd met een schets van architect Hans Valk.Doe eens minder kneuterig. Zie bijlage.

 • Isolde

  Mooi dat er plannen zijn voor dit stuk vergeten Zaandam. Hoop dat er iets moois van gemaakt wordt!

  Maarrrrrr…. hoe zit het nu eigenlijk met de SLUIS? Het is nog steeds één grote armoedige bouwput.. Als dat nu eens eerst wordt afgemaakt alvorens de Burcht op de schop te nemen, het heeft al genoeg geld gekost als we het onderstaande stukje uit de Volkskrant van16 november 2016 mogen geloven…

  Problematische projecten van Heijmans

  Sluis Zaandam bouwsom: 27 miljoen euro Beoogde oplevering: 2015

  De bouw van de sluishoofden van de Wilhelminasluis in Zaandam ligt stil. Heijmans ruziet met de opdrachtgever, de provincie Noord-Holland, over de kosten van de vertraging. Volgens de provincie voldoet het resultaat niet aan de eisen. Heijmans stelt dat het ontwerp niet deugt en dat nieuwe eisen aan onder meer de fundering hebben geleid tot de vertraging. Ook zouden vergunningen te laat zijn afgegeven.

 • Isolde

  Zomaar paar ideetjes: Mooie (dak)platanen, verrassingsfonteintjes of een mooie fontein, muziektent!,1x p.w.biologische markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *