Er zijn van die vogels die je sneller hoort dan ziet, terwijl ze echt heel algemeen zijn. Vandaag de Heggenmus en de Boomkruiper, soorten die in elke woonwijk te horen, en zeker ook te zien zijn!

Tja, de Huismus kennen we denk ik allemaal, maar de Heggenmus? De naam is wat misleidend, want het is zeker geen familie van de Huismus.

Door

De Heggenmus lijdt ook een redelijk onopvallend bestaan, het is een echte grijze muis onder de vogels. Dit zeg ik niet voor niets, want zijn gedrag lijkt ook enigszins op een muis. Onopvallend scharrelt hij in dicht struikgewas over de grond op zoek naar voedsel. Hij valt dan nauwelijks op, ook door zijn hoofdzakelijk grijze outfit en daarom is hij bij velen onbekend. Maar op dit moment is hij een stuk minder verstopt, en daar kunnen wij dankbaar gebruik van maken. De Heggenmus is nu overal waar wat struiken en/of bomen staan te horen. Het mannetje zingt er lustig op los, je kunt hem dan ook vaak gemakkelijk bekijken.

Zijn repertoire is niet heel uitbundig, maar toch de moeite waard om naar te luisteren. Juist in woonwijken zijn er niet heel veel andere zangers die er op lijken qua geluid, dus pak nu je kans.

Hoe grijs de Heggenmus ook is, zijn seksleven is een stuk spannender.

Zo kan één mannetje meerdere vrouwtjes hebben. Maar ook omgekeerd, en zelfs gemixte varianten komen voor, O jee! Wat ook is vastgesteld is dat de mannetjes voordat ze een vrouwtje bevruchten, met hun snavel op de cloaca van het vrouwtje pikken, waarna zij al eerder ingebracht zaad (van een ander mannetje) uit haar cloaca perst. Nu ga je toch heel anders tegen deze “grijze wolf” in schaapkleren aankijken. Maar nu dan toch echt het gezang van de Heggenmus.

 

 

De volgende kandidaat is een prachtig en schattig vogeltjes. Het is een echte alpinist. Hij klautert met het grootste gemak langs muren en bomen omhoog. Er is alleen één probleem; omlaag kan alleen vliegend, want daar zijn zijn pootjes niet op aangepast. Zijn naam is toepasselijk boomkruiper. Hij broedt het liefst in spleten, maar ook bv onder dakpannen, zoals bij mij thuis.

Boomkruiper
Jonge Boomkruiper (let op de staart-steun)

 

De jonge boomkruipers ‘liepen’ één voor één langs de muur omhoog, even oefenen zeg maar. Zijn fijne kromme en puntige snaveltje is ideaal om tussen de bast van bomen en in kieren naar insecten te zoeken. Je kunt hem het hele jaar vinden, hij trekt niet weg. De zang van de Boomkruiper stelt niet veel voor, maar is heel kenmerkend en doordringend. Een naaldhoge triller met een aanloopje. Eenmaal gehoord vergeet je het niet meer.

 

gratis vogelcursus david sluis

 

Groentjes!

PS: i.v.m. de volksgezondheid rondom het Coronavirus, houdt je aan de gegeven leefregels, ook tijdens vogelen!