IJs of geen-ijs: Jisper IJsclub 140 jaar!

In een land waar zelden ijs ligt, leidt een ijsclub noodgedwongen een onzeker bestaan.

Maar de Jisp ijsclub houdt het toch al sinds 1879 (140 jaar) uit.

Bart van der Laan is al 50 jaar lid van de club en stuurde ons de foto van zijn lidmaatschapskaart. Verhuisberichten stuurt hij nooit, de club weet hem altijd te vinden.

Zijn relaas:

“Rond de jaarwisseling kreeg ik hem weer in de bus, mijn bewijs van lidmaatschap van de Jisper ijsclub. De vereniging is opgericht in 1879, waarvan ondergetekende grofweg 50 jaar lid is. In die tijd ben ik een paar keer verhuisd. Maar de penningmeester (adres voor mij onbekend) weet mijn nieuwe adres altijd weer te vinden. Terecht. Elk lid (en briefje van vijf euro) is er één.

De kaart geeft ’toegang tot de ijsbaan en de wedstrijden’. In al die jaren heb ik de kaart nog nooit getoond. Of er werd daar in die mooie dorpskom van Jisp simpelweg niet naar gevraagd, of het had (en dat vooral) weer eens niet echt gevroren, zoals vooral deze eeuw natuurlijk. Maar bedanken? Dacht-ut-niet. Leve de Jisper ijsclub!”

Bart van der Laan


Na het relaas van Bart dachten we: wat is eigenlijk de oudste Zaanse sportclub? Van voetbalclubs (KFC, 1910) en korfbalverenigingen (KZ, 1910) weten het, maar de andere ijsclubs? Zeilverenigingen? Schaakclubs? Dammen? Waterpolo?

Stuur je tips en suggesties naar De Orkaan, dan maken wij er een fijn lijstje van!

Deel dit artikel:

Een reactie

  • De IJsclub Wormer werd opgericht op 1 januari 1872.
    In 1947 werd het 75-jarig bestaan gevierd. Dokter A. Berkel was toen voorzitter.
    Deze IJsclub bestaan nu niet meer. Wanneer de opheffing plaats vond, heb ik niet kunnen terugvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *