IKEA KOMT!

Wethouder Dennis Straat was gebeld door IKEA. Ze kwamen. Na drie jaar onderhandelen lijkt de zaak nu beklonken. Maar details zijn nog niet bekend en de overeenkomst staat nog niet op papier.

Tijdens het Zaans Beraad van 27 augustus maakte Straat het nieuws bekend. De belangrijkste vragen betreffen de precieze datum en de kosten voor de toegangswegen. Aanvankelijke wilde IKEA een periode van 5 jaar waarin ze wil gaan bouwen. De gemeente wilde op haar beurt dat IKEA een deel van de kosten voor ontsluiting voor haar rekening zou nemen.

Al in 2012 zijn de eerste contracten getekend, aanvankelijk zou IKEA Zaandam “medio 2015″ in bedrijf zijn.

ikea 3

  • In 2012 tekent Ikea een intentieovereenkomst met de ontwikkelingscombinatie RON N.V./ConverseDC en de gemeente Zaanstad, over de komst naar Zaanstad.
  • Op 1 maart 2013 tekent IKEA een koopovereenkomst voor de verwerving van bijna 35.000 M² bouwgrond op het voormalige bedrijfsterrein van Bruynzeel aan het Zuiderhout in Zaandam. Alle partijen zullen een financiële bijdrage aan de infrastructuur leveren.
  • De gemeente sluit in juni 2013 een overeenkomst met IKEA dat belooft de aanvraag voor een omgevingsvergunning in te dienen.
  • In november 2013 vraagt IKEA uitstel, en als ze een aanvraag indient, wil ze de toezegging dat ze 5 jaar (nadat de toezegging rond is) mag wachten om te gaan bouwen. De gemeente wil dat alleen toestaan als IKEA een deel van de kosten voor de ontsluiting van het gebied voor haar rekening neemt.
  • Op 26 november 2014 besluit IKEA niet te tekenen, ze vraagt de gemeente uitstel tot 1 mei 2015, IKEA zegt ook het voorlopige contract met de gemeente op.
  • Tot 1 mei 2015 had het Zweedse warenhuis IKEA uitstel gekregen van Zaanstad om in te gaan om het aanbod om definitief grond te kopen op het Zuiderhout (voormalige Bruynzeel-terrein) in Zaandam. Die termijn verstreek zonder dat IKEA getekend heeft.
  • Uitstel verlengd tot 1 juli 2015, een woordvoerder van Straat: “Juridisch heeft de datum van 1 mei nu nog geen gevolgen omdat partijen nog 2 maanden – dus tot 1 juli – de tijd hebben om bestuurlijke goedkeuring te verkrijgen op de aanvullende afspraken.”
  • 1 juli 2015: de gemeente gaat opnieuw goedkeuringstermijn verlengen.
  • 26 augustus 2015: IKEA zegt telefonisch toe naar Zaandam te komen. Uit het persbericht van de gemeente: “de gemeente ontvangt een bijdrage voor de ontsluiting van het gebied.”

ikea 2

En een kaartje:

zuiderhout

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *